BIST 10.682
DOLAR 32,54
EURO 35,14
ALTIN 2.464,05
HABER /  DÜNYA

Solanadan İrana sert uyarı

Solana, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümüne zaman kalmadığını söyledi

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer programına ilişkin sorununun çözümüne yönelik görüşmeler için zamanın sınırlı olduğunu söyledi.

Solana, AB savunma bakanlarının Finlandiya'daki toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler konusunda, ''Sınırsız bir zamanımız yok. Bildiğiniz gibi konunun bazı unsurlarına ilişkin bazı ilerlemeler kaydettik. Ancak bizim için ana unsur olan nükleer programın askıya alınması konusunda nihai anlaşmaya varılamadı'' dedi.

Jaiver Solana, ayrıca İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Tahran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani ile telefonla görüşmeyi beklediğini de söyledi.

Solana, İran'ı, siyasi ve ekonomik konularda bazı teşvikler karşılığında uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almaya ikna etmeye çalışan İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Çin ve Rusya adına, Laricani ile görüşmelere öncülük ediyor.

Laricani ve Solana, geçen hafta Berlin'de bir araya gelmişlerdi. İlerleme kaydedildiği belirtilen Berlin görüşmesinde bir anlaşmaya varılamamış, taraflar telefonla görüşmeye devam etme kararı almıştı.

İran'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın teşvik paketi karşılığında uranyum zengileştirmeyi askıya almayı kabul etmemesinin ardından dosya BM Güvenlik Konseyine gönderilmiş, müzakereler de kesilmişti.

AB ülkeleri, sorunun çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasını isterken, Tahran yönetimi bu konuyu müzakereler başladıktan sora görüşebileceğini kaydediyor.