Adana’da okul yaptıracak arsa bulamayınca Sokrates’in "Eğitim için mekan önemli değil; dağ, bayır her yerde eğitim görülebilir" fikrinden ...
Abone olAdana’da okul yaptıracak arsa bulamayınca Sokrates’in "Eğitim için mekan önemli değil; dağ, bayır her yerde eğitim görülebilir" fikrinden esinlenen kaymakam, karavanda mobil anaokulu kurarak; parkta, cami avlusunda, mahalle arasında eğitim-öğretim dönemi başlattı.
Nüfusun yüzde 40’ını Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç eden insanların oluşturduğu Adana’nın Ceyhan ilçesinde, sürekli artan nüfusla birlikte en büyük sorunlardan biri de artan çocuk nüfusuna kaliteli eğitim vermek. Nüfus sürekli arttığı için dersliklerin 25’er çocuktan oluşması da bir hayli güç oluyor. Bu nedenle kaymakamlık ve ilçe milli eğitim müdürlüğü sürekli arsa bulup okul yaptırmanın telaşında. Ancak şehir merkezinde arsa bulup okul yaptırmak bir hayli zor olduğu için, özellikle anaokulu dönemindeki çocukların okula gönderilme oranı bir hayli düşük oluyor. Mahalle arasında da kaymakamlık ve milli eğitim müdürlüğü arsa bulamayınca, Kaymakam Gürbüz Karakuş, Sokrates’in "Eğitim için mekan önemli değil; dağ, bayır her yerde eğitim görülebilir" fikrinden yola çıkarak ilçe merkezinde her yerde eğitim yapılabileceği fikrini ortaya attı.
Daha sonra bunu nasıl gerçekleştireceklerini düşünürken, bazı illerde karavanı dersliğe çevirerek eğitim yapıldığını öğrenince, Sosyal Destek Programı (SODES) projesi hazırlayarak mobil eğitime geçmek için kollar sıvandı. Bu kapsamda 25 bin lira maliyetle içinde buzdolabı, mutfağı, lavabosu, kütüphanesi, kliması olan 6 tane karavandan mobil anaokulu yaptırıldı. Karavanlar Ceyhan’da bir parka, cami avlusuna, bir evin arsasına, köye ve dezavantajlı ailelerin çocuklarının bulunduğu mahallelere yerleştirildi. Mobil anaokulları vatandaşlardan da yoğun ilgi görürken, 25 kişilik sınıflar haline getirilerek şimdi çocuklara eğitim veriyor.
Kaymakam Karakuş, ‘gülen yüzler mobil anaokulu’ sloganıyla çocuklara eğitim vermeye başladıklarını söyleyerek, "Ceyhan ilçesi dışarıdan çok göç alan bir ilçe. Bu nedenle derslikler sürekli yetersiz kalıyor. Özellikle anaokulunda çok yetersiz kaldık. Arsa bulup okul yaptırmak hem çok maliyetli hem de çok uzun sürüyor. Okul yaptırmak için ilçe merkezinde de arsa bulamıyoruz. Bu nedenle çözüm ararken Sokrates’in her yerde eğitim yapılır fikrinden esinlenerek, mobil eğitime geçmeye karar verdik. Sakarya’da 6 tane karavan yaptırarak mobil eğitime geçtik. Şimdi Ceyhan’da parkta, cami avlusunda, mahalle arasında mobil eğitim veriyoruz" dedi.
Bir okulun maliyetinin şu anda devlete 1 milyon liradan az olmadığını belirten Karakuş, "Biz mobil eğitim yuvasının 6 tanesini 25 bin liraya yaptırdık. Böylece çocuklara çok hızlı bir şekilde eğitim vermeye başladık. Biz mobil anaokullarında diğer okullara gidemeyen öğrencileri önce buraya alıp burada eğitime alıştırıp, daha sonra diğer okullara gitmesini sağlıyoruz. Bu sayede anaokuluna gitmeyen çocuk yok denecek kadar azaldı. Ben bu sistemi bütün Türkiye’ye de tavsiye ediyorum. Hem maliyeti az hem seri bir eğitim sistemi" diye konuştu.
Adana İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ise, okul öncesi eğitimin öğrencilerin hem fiziki hem de beyinsel açıdan gelişimi için çok önemli olduğunu anlatarak, "Okul öncesi zorunlu olmamasına rağmen biz bu nedenle anaokulunu önemsiyoruz. Ceyhan’da da arsa problemi olduğu için kaymakamımız mobil eğitim ile sorunu çözmüş. Biz bütün çocuklarımızın okul öncesi eğitimi alması taraftarıyız. Bu gelişmiş AB ülkelerinde de böyle. Çoğu AB ülkesinde okul öncesi eğitim yüzde 90’ların üzerinde" ifadelerini kullandı.
Velilerden Türkan Ece de, daha önce anaokulu uzak olduğu için çocuğunu gönderemediğini, ancak mobil anaokulu geldiği için çocuğunu okula gönderebildiğini söyledi. Ece, "Mobil anaokulu bizi ve çocuklarımızı çok mutlu etti. Ben ilkokula kadar okudum ama çocuklarımın sonuna kadar okumasını istiyorum. Çocuklarımız bizim gibi cahil kalmasın" şeklinde konuştu.
(İHA)