BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,18
ALTIN 2.972,13
HABER /  GÜNCEL

Şoke eden telefon görüşmeleri ortaya çıktı 'Ülkede avanak çok'

ADANA merkezli 10 ilde telefon dolandırıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda vatandaşların kandırılmaya çalışıldığı telefon görüşmeleri ortaya çıktı. Dolandırıcılar FETÖ'yü de, sahte polis taktiğini de kullanmış.

Abone ol

Yaklaşık 2 aylık takip sonucu 100 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonla onlarca şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan dolandırıcıların vatandaşları kandırmaya çalıştıkları kayıtlar şaşkına çevirdi.

Adana merkezli 10 ilde düzenlenen ve 47 şüphelinin gözaltına alındığı telefonla dolandırıcılık şebekesine yönelik operasyon kapsamında  teknik takip yapılan dolandırıcıların, kandırmaya çalıştığı vatandaşlarla yaptığı telefon görüşmesi kayıtlarına ulaşıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda, Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin, 2 aylık teknik takip sonucu düzenlediği operasyonda gözaltına alınan suç örgütü üyelerinin, kandırmaya çalıştığı vatandaşlarla ve kendi aralarında yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları elde edildi.

Dolandırıcının telefonla ulaştığı bir vatandaşa Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğünden aradığını belirterek, bankada parasının olup olmadığını sorduğu, vatandaşın da "Yok, size ne, niye sordunuz? Dolandırıcılar sizi" dediği belirlendi.

Devam eden görüşmede dolandırıcının, bankanın yandığını ve gidip parasını kurtarması için aradığını söylediği, vatandaşın ise "Kapat telefonu kardeşim diyerek görüşmeyi sonlandırdığı" aktarıldı.

SAHTE BAŞKOMİSER VATANDAŞI KANDIRAMADI

Başka bir dolandırıcılık girişiminde ise "sahte polisin" telefonla ulaştığı vatandaşa kendisini Asayiş Büro Amirliğinden Başkomiser Mehmet Y. olarak tanıtıp, telefon hattını ne kadar süredir kullandığını sorduğu, vatandaşın ise "Siz bırakın bu işleri de dürüst olun, dolandırıcı mısınız? Beni kandıramazsınız." dediği ortaya çıktı.

Sahte başkomiserin, "Evet dolandırıcıyım" dediği, vatandaşın ise "Bu işlere hala inanan var mı?" diye sorması üzerine de "Var tabii, olmaz mı? O kadar çok avanak var ki bu ülkede." şeklinde yanıt vermesi görüşmelere yansıdı.

Vatandaşın "Tamam o zaman sana kolay gelsin, beni dolandıramazsınız." demesi üzerine de dolandırıcının "Sağol, sana da kolay gelsin" yanıtıyla görüşme tamamlandı.

FETÖ'YÜ KULLANARAK KANDIRMAK İSTEDİ

Sahte polisin yine telefonla ulaştığı bir vatandaşa ise TC kimlik numarasını sorduğu vatandaşın neden aradığını sorması üzerine, bir kurumun genel müdürünün Fetullahçı Terör Örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alındığını ve evinde yapılan aramada kendisine ait kimlik bilgilerinin ele geçirildiğini söylediği öğrenildi.

Bunun üzerine vatandaşın, "Ya bırakın bu işleri, of tamam hadi iyi günler" dediği belirtildi.

Dolandırıcıların kendi aralarında yaptıkları telefon görüşmelerinde, teknik takibe takılmamak için şifreli kelimeler kullandıkları, başka bir arkadaşlarından bahsederken "turşu" şeklinde hitap ettikleri bilgisine ulaşıldı.

Soruşturmada, şüphelilerin birbirleri arasındaki mesajlaşma kayıtları arasında ise "Sayın abonemiz, sizi telefonla arayıp polis-savcı olduğunu söyleyen şahıslara kesinlikle inanın" şeklindeki yazışma ortaya çıktı.

OLAY

Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, yaklaşık 2 ay süren teknik takip sonucu, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mersin'de 100 ayrı adrese özel harekat ekiplerinin de desteğiyle eş zamanlı operasyon düzenlemiş ve 47 kişiyi gözaltına almıştı.

Emniyet kaynakları, son 2 aylık çalışma sırasında çeşitli illerde vatandaşların suç örgütü tarafından 1 milyon 800 bin lira dolandırılmasının önlendiğini, bu zanlılar dışında da 29 şüphelinin yakalandığını, bunlardan 24'ünün tutuklandığını bildirmişti.