BIST 9.227
DOLAR 34,38
EURO 36,51
ALTIN 2.880,41
HABER /  GÜNCEL

Şok! Benzinde tavan çöktü

Günün flaş haberi akaryakıttan geldi. EPDK, meydanı vicdansızların eline bıraktı. Şok zamların yolu açıldı. Yandık ki ne yandık...

Abone ol

EPDK akaryakıtta tavan fiyat uygulamasını uzatmama kararı aldı. Yani vatandaşı insafsız dağıtım şirketlerinin insafına terketti... Zamların yolu açıldı, bundan sonra dağıtım firmalarını tutmak mümkün olmayacak...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının bugün sona erdiğini ve sürenin yeniden uzatılmayacağını açıkladı.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, tavan fiyatta iki aylık yasal uygulama süresinin bugün dolduğu hatırlatıldı ve "Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kanuni sorumlulukları çerçevesinde tüketici haklarını korumaya devam edecek, piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyecek, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edecektir" denildi.

EPDK, tavan fiyat uygulaması ile dağıtıcı ve bayi paylarının, litrede yaklaşık olarak 42 kuruştan 25 kuruşa indirim sağlanarak sınırlandırıldığına dikkat çekti.

Akaryakıt bayi tavan fiyatı uygulamanın ilk gününde (27 Haziran) 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına 3,05 lira, motorin için 2,49 lira, kırsal motorin için 2,35 lira olarak belirlendi.

Benzinin litre fiyatı 14 Temmuz'da 2,92'ye kadar düştü ancak art arda gelen zamlar sonrasında benzinin litre fiyatı bugün itibariyle 3,28 TL'ye kadar yükseldi. Motorinin fiyatı da 2,69 liraya çıktı.

BENZİNDE DEPO BAŞINA 11,5 LİRALIK ARTIŞ

Tavan fiyat uygulamasının başladığı gün 152,5 liraya dolan 50 litrelik bir depo bugün 164 liraya doluyor. Başka bir deyişle tavan fiyat uygulaması benzinde depo başına 11,5 liralık bir ek maliyet yarattı.

Maliye Bakanlığı da benzin, motorin ve fuel oil'de özel tüketim vergisini 15 Temmuz'da artırmıştı. Artışın hemen sonrasında fiyatlara yüzde 7'nin üzerinde zam yapılmıştı.

Sektörün yüzde 90'ını temsil eden Petrol Sanayi Derneği (Petder) serbest piyasa ekonomisine darbe olduğunu belirttiği tavan fiyat uygulamasının, dağıtıcı ve bayi marjlarını yüzde 12'den yüzde 8'e düşürdüğünü açıklayarak, EPDK'ya uygulamaya son verme çağrısı yapmıştı.