Son zamanlarda kafamızı ne yöne çevirsek hapşıran bir insan görüntüsü ya da öksürük sesleri ile karşılaşıyoruz
Abone olHavanın soğuk olması ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması nedeniyle pek çok insan soğuk algınlığından müzdarip. Boğazda rahatsızlık hissi, öksürük ve burun akıntısı ile seyreden hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ise tedavi edici özelliğe sahip değil.
Soğuk algınlığı olan bir kişiler;
Şikayetleri ağırlaşırsa
Ateşleri yükselirse
Kulakta ağrı oluşursa
Sinüzit tipi baş ağrısı oluşursa
Öksürük uzarsa
Astım gibi kronik akciğer problemi gelişirse derhal doktora başvurulmalıdırlar.
Hava değişimlerinin soğuk algınlığına neden olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Yine egzersiz, diyet ve büyümüş bademcik ile genizetinin soğuk algınlığına yatkınlık yarattığına dair de hiçbir kanıt yoktur.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Soğuk algınlığı;
Burun tıkanıklığı ve akıntısı
Boğazda rahatsızlık hissi, kuruluk
Öksürük
Ses boğuklaşması
Tat ve koku hissinde azalma ile kendini gösterir.
GEÇ ALINAN İLACIN YARARI OLMAZ
Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavi edici özelliğe sahip değillerdir. Kullanıldıklarında hastalarda geçici bir rahatlama sağlarlar. İlaçlar hastalığın erken döneminde rahatsızlıklar oluşmaya başladığında kullanılmalıdırlar. Özellikle çocuklarınıza ilaç verirken dikkatli olunması gerekir. Tedavide ağrı ve ateş için parasetamol, aspirin gibi ilaçlar kullanılırsa da, bu ilaçlardan aspirinin çocuklarda (5-12 yaş) karaciğer ve nörolojik rahatsızlıklarla kendini gösteren “Reye sendromu”na yol açması nedeniyle kullanılması önerilmez. Yine bu ilaçlar astımı tetikleyebileceği ve ülsere neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Hastalarda burun tıkanıklığı, öksürük ve burun akıntısı dekonjestan, antihistaminik veya bunların kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Tiroid hastalığı ve hipertansiyonu olanların burun tıkanıklığı giderici ilaçları kullanmamaları önerilir.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK ÖNERİLMİYOR
Halihazırda soğuk algınlığının tedavisinde virüslerin zararlarını önleyen bir ilaç yoktur. Antibiyotikler soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmazlar. Ancak hastalık seyri sırasında bakteriyel bir komplikasyon gelişmişse kullanılabilirler.
BİTKİSEL KAYNAKLARIN BİLİMSEL NİTELİĞİ YOK
Halk arasında yaygın kullanılan ekinezya, ökaliptus, garlik, bal, limon, çinko ve C vitamini gibi bitkisel kaynaklı maddelerin yararlı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Hastalar uygun miktarlarda sıvı almalıdırlar. Günde 8 bardak su veya meyve suyu boğazın daha yumuşak olmasını ve akıntının kolaylaşmasını sağlayacaktır. Kafein içeren kahve, çay ve kolalı içecekler ile alkolden uzak durulmalıdır, çünkü bu ilaçlar susuzluğa neden olarak boğazı kurutacaktır.
NELER YAPMALI?
Hastalık döneminde sigara içenlerin sigarayı bırakmaları veya sigara içilen ortamlardan uzak durmaları gerekir. Sigara dumanı boğazı tahriş ederek öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerinin artmasına neden olacaktır. Çalışanların veya okula gidenlerin iyileşinceye kadar işe ve okula ara vermeleri gerekir.
Soğuk algınlığını önlemek için
Soğuk algınlığı olan kişilerle özellikle ilk birkaç gün içerisinde temastan kaçının
Soğuk algınlığı olan bir kişi ile temastan sonra ellerinizi yıkayın
Ellerinizi burundan uzak tutmaya çalışın
Ellerinizi kurularken ayrı bir havlu kullanınız
Öksürük ve hapşırması olan kişiler bir maske ile ağız ve burunlarını kapatmalıdırlar
Soğuk algınlığı olanlar özellikle astım, kronik akciğer hastalığı olanlardan uzak durmalıdırlar.
Tedavide;
Yatak istirahatı
Bol sıvı alınması
Gargaralar
Burun jelleri
Parasetamol kullanılabilir.
Aşı çalışmaları ise devam etmektedir.