BIST 9.949
DOLAR 35,26
EURO 36,74
ALTIN 2.985,86
HABER /  DÜNYA

Soğuk algınlığı ile gribi karıştırmayın

Uzmanlar, ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açan gribin halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ancak bu...

Abone ol

Uzmanlar, ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açan gribin halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ancak bunun ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, gribin ınfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Bursa Devlet Hastanesi yetkililerden alınan bilgiye göre, gribin özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrettiği, ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabileceği bildirildi. Uzmanlar, bu kadar ciddi sonuçlara yol açan gribin halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karşılaştırıldığını ifade etti. Soğuk algınlığının ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu ifade eden uzmanlar, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bu hastalığın grip ile kesinlikle karşılaştırılmaması gerektiğini belirtti.

GRİP NASIL BULAŞIR?
Gribin çok kolay bulaşan bir hastalık olduğunu kaydeden uzmanlar, "Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız, burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmasıdır. Tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı tavsiye edilir" dedi.
Uzmanlar, gripten korunmak için mevsim şartlarına uygun giyinilmesi gerektiğini, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli grupları gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımladığını kaydeden uzmanlar, "Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması gereken gruplar; 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, huzurevi, bakımevi v.b ortamlarda yaşayanlardır. Bazı kişilerin ise grip aşısı olmaması gerekir. Bunlar 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar ve hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlardır" diye konuştu.
Uzmanlar, grip aşısının Dünya Sağlık Örgütü’nün koordinasyonu ile 1 yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi sonucu geliştirildiğini, aşının tipinin de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değiştiğini sözlerine ekledi.
(İHA)