BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.960,53
HABER /  RAMAZAN

Sofranızda gerçekten ihtiyacı olanları ağırlayın

Paylaşma ve yardımlaşma ayı olan Ramazan'da kimler iftar sofrasında ağırlanmalı?

Abone ol

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, ramazanın yardımlaşma ayı olduğunu belirterek, bu ayda ihtiyaç sahiplerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yelişyurt, AA muhabirine, ramazanda belediyelerin kurduğu çadırlarda maddi durumu iyi olmayanlara iftar verdiklerini, yardımlaşma adına güzel bir atmosfer oluştuğunu ifade etti.

Vatandaşların da akraba ve tanıdıklarını iftar sofrasında ağırladığına dikkati çeken Yeşilyurt, bu sayede kişiler arasında birlik, kardeşlik ve dostluğun pekiştiğini vurguladı.

Hz. Peygamberin, "Bir Müslüman sizi davet ettiğinde davete icap edin" hadisini hatırlatan Yeşilyurt, şunları kaydetti:

"Dostlarla bir araya gelmek çok güzel ancak oruçta yapılan yardımların, verilen sadakaların muhatabı farklıdır. Davetlere karşı değiliz, verenler yine verebilir. Dostlarımızla her zaman yıl içinde bir takım şeyleri paylaşabiliyor, pikniğe, yemeğe gidebiliyor, özel günlerde bir araya gelebiliyoruz. Ramazan ayını, normal zamanda ulaşamadığımız insanlara ulaşmak için fırsat olarak görmemiz lazım. Ramazan ayı, mahalledeki fakirleri sofrada ağırlayarak yüzlerini güldürüp, hayır dualarının alınması için önemli bir fırsat. O nedenle sofranızda gerçekten ihtiyaç sahibi olanları ağırlayın. Ramazan ayı, insanlara sofralarında bir fakiri misafir etmenin erdemini yaşatır."

Farklı kesimlere yardım edilebilir

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin da ramazanda unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Yeşilyurt, "Suriye'den gelen kardeşlerimizi de iftara davet edebiliriz. Yurtlarından kopmuş, buralarda yokluk içinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Yetimhaneye gidilip oradaki çocuklara iftar verilebilir. Yine huzurevlerinde iftar verilebilir" diye konuştu.

Ramazanın her yönüyle dolu geçirilmesini, kimsesizlere daha fazla ilgi gösterilmesini öneren Yeşilyurt, şöyle devam etti:

"Soma'da çocuklarımız yetim, kadınlarımız eşsiz, annelerimiz evlatsız kaldı. Bunlara da yardım etmek lazım. İftar yerine bunun parasını Soma'daki yetimlere, oradaki ihtiyaç sahiplerine gönderilebilir. Devlet elinden geleni yapıyor ama her şeyi devletten beklememek gerekir. Biz de buradaki sıkıntıyı giderme anlamında girişimde bulunabiliriz. Bu ramazanda, 'birbirimize yemek vermeyi bırakalım, onun ücretini Somalı kardeşlerimize gönderelim' diye bir kampanya başlatılabilir. Herkes bir başkasından beklerse yetimler, ihtiyaç sahipleri sahipsiz kalır. Kardeş olmanın gereğini yerine getirelim. Geçmişte Pakistan'da sel felaketi oldu, oraya fitre sadakalarımızı gönderdik. Aynı şeyi Somalı kardeşlerimiz için de yapabiliriz."