Devlet Başkanı Evo Morales'i taşıyan uçağa dört Avrupa ülkesinin hava sahasından geçiş izni vermemesi üzerine yaşanan diplomatik kriz kolay yatışacağa benzemiyor. Bolivya Dışişleri Bakanı "Açıklamalar yeterli değil" dedi.
Abone olBolivya Dışişleri Bakanı David Choquehuanca, Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağına önceki gün hava sahasından geçiş izni vermeyen dört Avrupa ülkesini "yeni sömürgeci bir tutum" takınmakla suçladı ve "İncinmiş, kırgın hissediyoruz, öfkeliyiz" dedi.
Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağı önceki gün, Moskova'dan dönüş yolunda, Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz tarafından hava sahalarından geçiş izni verilmemesi üzerine Viyana'ya inmek zorunda kalmıştı.
Bu ülkelerin Amerika Birleşik Devletleri tarafından aranan eski CIA ajanı Edward Snowden'ın, Morales'in uçağında olduğu şüphesi nedeniyle hava sahalarını kapattıkları düşünülmüştü.
BBC'nin İspanyolca yayını Mundo'ya demeç veren Bolivya Dışişleri Bakanı Choquehuanca, "Sadece biz değil fakat uluslarararası yorumcular, hukukçular, dost ülkeler, siyasetçiler ve toplumsal örgütler, devlet başkanımızın insan haklarının ihlal edilmesinin ötesinde, uluslararası anlaşmaların ve Viyana Konvansiyonunun ihlal edildiği görüşünde. Bu Avrupa ülkeleri 21. yüzyılda nasıl olup da yeni sömürgeci bir tavır sürdürebildiklerini açıklamalıdırlar" diye konuştu.
Bolivyalı bakan, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için ne tür önlemler alacaklarını değerlendirdiklerini, konuyu yakında yapılacak Güney Amerika Ülkeleri devlet başkanları toplantısının da gündemine getireceklerini, Güney Amerika ülkeleri liderlerinin tavsiyelerini aldıktan sonra gereken önlemleri alacaklarını söyledi.
Uluslararası düzeyde pek çok ülke ve kurumdan destek ve dayanışma mesajları aldıklarını söyleyen Bolivya Dışişleri Bakanı Choquehuanca, Avrupa Parlamentosu üyelerinin bile şaşırdığını ve açıklama beklediklerini söyledi.
Fransa'nın özrü
Fransa, olayla ilgili olarak bugün bizzat Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ağzından özür diledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, yaşananlar yüzünden Morales'ten özür diledi ve hava sahasının kapatılmasının nedeninin 'çelişkili istihbarat' olduğunu söyledi.
Hollande, uçağın Bolivya Cumhurbaşkanı Morales'e ait olduğunu öğrenir öğrenmez uçuşa izin verdiğini de açıkladı.
Cumhurbaşkanı Hollande'ın sözleri ardından yayımlanan resmî açıklamada da özür tekrarlandı ve 'Bolivya Cumhurbaşkanı Morales'i Fransa'da görmekten her zaman memnun olunacağı' ifade edildi.
Fakat Bolivya Dışişleri Bakanı bu açıklamalardan tatmin olmuş görünmedi.
"Açıklamalar yeterli değil. Bu kabul edilemez, incitici ve tacizkar davranışın sorumlularının belirlenmesi ve cezalandırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Fransa'nın Morales'in uçağına hava sahasını kapatması ardından La Paz'daki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan öfkeli kalabalık protesto gösterisi düzenlemiş, Fransız ve Avrupa Birliği bayrakları ateşe verilmişti.
Eski CIA ajanı Edward Snowden, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) pek çok gizli dinleme ve izleme yaptığını gösteren binlerce gizli belgeyi sızdırmıştı.
Pek çok ülkeden siyasî sığınma talebinde bulunan Snowden'ın halen Moskova'daki Sheremetyevo havaalanında tutulduğu sanılıyor.