BIST 9.620
DOLAR 34,65
EURO 36,46
ALTIN 2.929,97
HABER /  GÜNCEL

Slovenya'da hükümet düştü

Ekonomik kargaşa ve yolsuzluk iddialarıyla boğuşan Slovenya'da Parlamento oyçokluğuyla Başbakan Janez Jansa'nın hükümetini düşürdü.

Abone ol

Ekonomik kargaşa ve yolsuzluk iddialarıyla boğuşan Slovenya hükümeti çöktü.

Bazı ufak partilerin koalisyondan ayrılmasının ardından Parlamento oyçokluğuyla Başbakan Janez Jansa'nın hükümetini düşürdü.

Ülkenin yolsuzlukla savaşma birimleri Ocak ayında Jansa'nın vergilerinde düzensizlik olduğunu açıklamıştı. Başbakan ayrıca o sırada ülkenin yaşadığı finansal krizi hafifletecek kemer sıkma önlemlerini yürürlüğe koymakta zorlanıyordu.

Milletvekilleri oyçokluğuyla muhalefet lideri Alenka Bratusek'i yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Bratusek, 1991 yılında Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Slovenya'nın ilk kadın başbakanı olacak.

Bir yıl önce iktidara gelen Jansa'nın hükümeti, ülkenin ekonomik problemlerini zapt etmekte zorlanıyordu.

2004 yılında Avrupa Birliği'ne katılan Slovenya, 2007 yılında da Euro para birime geçti. Ülkenin bankacılık sektörü küresel finansal krizden ve Euro bölgesi krizinden oldukça etkilenmişti.

'Yunanistan senaryosu işlemeyecek'

Şu anda derin bir durgunluktan geçen ülkede işsizlik %12 seviyesine yükselirken gayrisafi milli hasılanın da %2 oranında küçüleceği tahmin ediliyor.

Önümüzdeki aylarda 2 milyar Euroluk borç ödemesi gerektiğinden Slovenya'nın uluslararası toplumdan kurtarma paketi isteyeceği düşünülüyor.

Jansa'ya yolsuzluk iddiaları yöneltilirken halk da kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için sokaklara dökülmekteydi.

Geçmişte maliye bakanlığında çalışmış olan Bratusek ise kemer sıkma önlemlerini desteklemediğini; önceliğinin "büyüme ve istihdam" olduğunu söylüyor.

Bratusek ayrıca Yunanistan'a uygulanan türden bir kurtarma paketi istemediğinin altını çiziyor: "Açıklıkla söylüyorum. Slovenya'da Yunanistan senaryosu işlemeyecek."