BIST 9.916
DOLAR 35,23
EURO 36,69
ALTIN 2.976,15
HABER /  GÜNCEL

Slovakya hastanelerinde olağanüstü hal

Slovakya hükümeti hastanelerde 90 gün süreyle geçerli olmak üzere olağanüstü hal ilan etti.

Abone ol

Slovakya hükümeti 28 Kasım Pazartesi günü yaptığı olağanüstü toplantıda ülkenin en büyük 15 hastanesinde olağanüstü hal yasasının uygulanmasına karar verdi.

Başbakan İveta Radikova tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkede sağlık hizmetlerinin aksamaması ve acil ameliyatların gerçekleştirilebilmesi amacıyla ilan edilen olağanüstü hal, 90 gün yürürlükte kalacak ve ihtiyaç duyulması halinde tekrar uzatılabilecek.

Slovakya yasalarına göre “olağanüstü hal” uygulamasının yürürlükte olduğu dönemde hastanelerden kimse görevden ayrılamayacak, istifa edemeyecek ve sağlık personeli kendisine verilen görevi reddedemeyecek.

Slovakya Doktorlar Sendikasının (LOZ) şiddetle karşı çıktığı bu uygulama, aslında Slovakya doktorlarının ücretlerine zam yapılması taleplerine karşı hükümetin verdiği sert cevap.

Hükümetin sendikanın aylardır süren doktor ücretlerine zam taleplerini sürekli reddetmesi sonucunda Doktorlar Sendikası üyesi 2000 doktor 1 Aralıkta yürürlüğe girmek üzere, istifa dilekçelerini sunmuştu. Hükümet ise bu kadar doktorun bir anda görevinden ayrılmasının Slovakya sağlık sektöründe çöküşe neden olacağı gerekçesiyle buna izin vermeyeceğini açıklamıştı. İşte sağlık sektöründeki olağanüstü hal, doktorların bu tepkisine hükümetin verdiği sert cevap oldu.

Olağanüstü hal uygulaması Avrupa Birliği’nden de tepki gördü. Brüksel Doktorlar Komisyonu (CPME) olağanüstü halin AB hukuk mevzuatıyla kesinlikle çelişki oluşturduğu yolunda bir açıklama yaptı.

Sağlık sektöründeki gelir düzeyi Orta ve Doğu Avrupa’nın son dönemdeki en önemli sorunlarından biri. Yeni işe başlayan bir doktor Belçika’da 6.250, İtalya’da, 4.500, Almanya’da 3.842 Euro aylık gelire sahip olurken, bu rakam Slovakya’da 1.494, Çek Cumhuriyeti’nde 839, Macaristan’da 475, Romanya’da ise sadece 376 Euro.

Bu nedenle de doktorlar da bu bölgeden yıllardır Batı Avrupa ülkelerine göç ediyorlar.

Macaristan’dan son birkaç yıl içinde binlerce doktor özellikle İngiltere, Almanya ve Avusturya’da işe başladı. Romanya’dan ise 2007 tarihinden bu yana ülkeyi terk eden doktor sayısı on bini aştı.