Yüzlerce skandalı ortaya çıkaran Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) kapatılıyor. YDK, artık Sayıştay bünyesine dahil olacak.
Abone olKİT’lerin denetiminde 70 yıldır hizmet veren ve yüzlerce skandalı ortaya çıkaran Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) kapatılıyor. YDK, artık Sayıştay bünyesine dahil olacak.
Kamu İktisadi Teşekküllerinin denetiminde 70 yıldır hizmet veren ve yüzlerce skandalı ortaya çıkaran Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) kapatılıyor. YDK, artık Sayıştay bünyesine dahil olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bulunan Sayıştay yasasında değişiklik öngören kanun teklifi ile YDK da son bulacak.
Gazeteport'tan Yusuf Sahici'nin haberine göre Komisyon üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, yasa teklifi ile YDK’nın kapatılması ve çalışanların özlük haklarıyla ilgili problemler olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
“Yapılan YDK’yı kapatmaktır. Bütün mensuplarına, denetçi ve üyelerine Sayıştay’da denetçi ünvanı verilmesidir. Orada 18 tane üye ve bir başkan var. Bunlar Bakanlar Kurulu kararıyla atanır. Bu kişileri Sayıştay’a üye olarak almak gerekir. Özlük haklarıyla oynayarak onların kalitesini ikinci plana atarak, onlara adeta tenzili rütbe ile unvan vermek, küçük görmektir. 18 üye ve başkan mutlaka Sayıştay’a üye olarak atanmalıdır”
SKANDALLARI ORTAYA ÇIKARDI
YDK bugüne kadar denetlediği bir çok kuruluşta önemli skandalları ortaya çıkardı. SSK’nın 10 yıl önce ölen iştirakçilerine maaş ödediğini belirledi. Tasfiye halindeki Emlakbank’da ise altın skandalını ortaya çıkardı. DMO’nun reklam bütçesi ile yaptırdığı, meslek lisesi inşaatında sahte belge kullanıldığını belirledi. Ziraat Bankası New York şubesinde de batırılan ve takibine gerek görülmeyen milyon dolarlık bir kredi vurgunu saptandı.
YDK, Çalık ve Katar Emiri’ne ait Turkuvaz Grubu’na 375’er milyon dolar kredi veren iki kamu bankasını da hatalı bulmuş, teminat verilen gayrimenkullerin değerinin çok üzerinde ve döviz kredisi niteliği taşıyan kredinin de, “Proje kredisi” kapsamında gösterildiğini vurgulamıştı. BOTAŞ raporunda da kurumun Jersey Island'da kurduğu şirket üzerinden ‘’Operatör’’ olarak imam hatip mezunu eleman alındığı dile getirilmişti.
Yıllar içinde çok sayıda olayı ortaya çıkaran YDK son olarak ise kendi içindeki bir konuda tartışıldı. YDK denetçileri, Kalkınma Bankasında usulsüzlükler tespit edince, YDK Başkanı Sabahattin Kalyoncuoğlu"nun lise mezunu oğlu bankada işe başlatıldı. Halen YDK Başkanı olan Kalyoncuoğlu, AKP’den Trabzon milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti.
60 ADET KİT’İ DENETLİYOR
YDK halen 60 adet KİT ve bağlı kuruluşu denetliyor ve hazırladığı raporları TBMM KİT Komisyonuna sunuyor. Komisyon da bu raporlara göre, kuruluşları ibra edip etmemeyi kararlaştırıyor. YDK tarafından denetlenen kuruluşlar arasında, Ziraat Halk, Kalkınma ve İller Bankaları ile, İMKB, İstanbul Altın Borsası, tüm elektrik dağıtım şirketleri, TOKİ, TKİ, TTK, TPAO, PTT, TRT, DDY, AOÇ, DMO, Et Balık ve Milli Piyango da bulunuyor.
1940’lı yıllarda kurulan YDK, 1960 yılına kadar Başbakanlığa bağlı olarak çalıştı. Daha sonra TBMM’ye, 1964’ten sonra ise yeniden Başbakanlığa bağlandı. YDK; Türkiye'deki bütün KİT'lerin hesaplarını inceliyor. Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların sermayelerindeki kamu payı yarısının altına düşünceye kadar da inceleme yetkisini sürdürüyor. YDK, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Başbakanlık Teftiş Kurulu gibi devletin önemli denetim kuruluşları arasında yer alıyor.