1 litre atık yağın lavabolara dökülmesiyle 1 milyon litre içme suyunun kullanılamaz hâle geldiğini biliyor muydunuz?
Abone olKadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Atık Koordinasyon Merkezi’nden gelen bilgiye göre bu hatalı davranış aynı zamanda yüzey sularda yaşayan canlılarının da hayatını tehlikeye atıyor. Peki, ne yapmalıyız?
Son yıllarda Kadıköy Belediyesi gibi birçok belediye atık yağların toplanması yönelik uygulamalar başlamış bulunuyor. Vatandaşlar atık yağlarını biriktirerek bu merkezlere götürerek doğanın korunmasına katkı sağlıyorlar. Zaten kanalizasyon sistemlerinin de tıkanmasına yol açan atık yağların lavaboya dökülmesi alışkanlığı nedeniyle konuyla ilgili yönetmelikte atık yağın doğrudan alıcı ortama verilmesi yasak olarak belirlenmişti.
ELEKTRİK ÜRETİMİ SAĞLANABİLİR
Kadıköy Atık Koordinasyon Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre; bugün ülkemizde, 250 bin ton atık yağ lavabolardan dökülmek yerine elektriğe dönüştürülmesi halinde atmosfere 750 bin ton/yıl karbondioksit salımı engellenmiş olacak. Ayrıca kızartmalık yağların gıda zincirinden zamanında çekilmesi ile inşaat, yem, sabun sanayi ve gıda kurutma işlemleri gibi işlemlerde kullanılması önlenmiş oluyor. Böylece, bitkisel atık yağ kaynaklı çevre kirliliği durdurulmakta, ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
VATANDAŞLAR ATIK YAĞLARI NEREYE GÖTÜRECEK?
Her vatandaş öncelikle bağlı bulunduğu belediyenin böyle bir uygulaması olup olmadığını internet ya da telefon üzerinden öğrenmeli. Kadıköy Belediyesi’nin uygulamadaki prosedürü ise şöyle:
“İlçemizde hanelerinde atık yağ biriktiren vatandaşlar 5 LT ve altındaki atık yağlarını gönüllü evlerinde bulunan bitkisel atık yağ toplama noktalına ve/veya belediyemiz bahçesinde bulunan atık yağ bidonuna (bir pet şişe içerisinde veya kavanozda) bırakabilirler.
5 LT ve üzerinde biriktirdikleri atık yağlarının alınması için Atık Koordinasyon Merkezi’ni aradıkları taktirde; tarafımızca lisanslı toplayıcılara bilgi verilerek atık yağlarının konutlarından aldırılması sağlanmaktadır.”
Kadıköy Atık Koordinasyon Merkezi: 0216 414 38 15 (6 Hat)