Yeni Anayasa için yorucu bir döneme hazırlanan Meclis, her vatandaşın yeni anayasaya katkı sağlaması için gerekli internet altyapısını da hazırladı
Abone olMeclis, ''Yeni Anayasa'' için uzun ve yorucu bir sürece hazırlanıyor. Meclis; 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında, 1982 Anayasası yerine yeni bir Anayasa yapmak için çalışmaya başlayacak.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu çalışmalar öncesinde hukukçu akademisyenlerle bir araya gelecek. 19 Eylül'de yapılacak toplantıda, içeriğe girilmeden usul üzerinde durulacak.
HER VATANDAŞ İNTERNETTEN KATKI VEREBİLECEK |
Yeni anayasa çalışmaları için özel bir web sayfası da hazırlanıyor. ''www.yenianayasa.gov.tr'' adlı sayfada, geçmişten bugüne kadar ki Anayasa metinleri, Anayasalarda yapılan değişiklikler, bunlara ilişkin komisyon raporları, Genel Kurul tutanakları, siyasi parti, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı Anayasa önerileri, dünya anayasalarının metinleri, yeni anayasaya ilişkin basında çıkan haber ve yorumlara yer verilecek. VATANDAŞ GÖRÜŞÜNÜ İLETEBİLECEK Web sayfası üzerinden görüş alınması için de çalışma yapılıyor. Vatandaşlar, yeni anayasaya ilişkin görüşlerini web sayfası üzerinden Meclis Başkanlığı'na iletebilecek. Sistem, görüş ve önerilerini sunmak isteyen kişilerin T.C kimlik numarasını doğrulamasını isteyecek. Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarından gelen görüşler, yasama uzmanları tarafından analiz edildikten sonra Meclis Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin bilgisine sunulacak. ANKET DE GÜNDEMDE Ayrıca, zaman içerisinde yeni anayasa taslağının çeşitli hükümlerine ilişkin web üzerinden anket yapılması da düşünülüyor. |
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in evsahipliğinde yapılacak toplantıya davet edilen 24 akademisyen katılacağını açıklarken, 3 akademisyen ise katılmayacağını bildirdi. TBMM Başkanı Çiçek'in açış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, akademisyenler yeni anayasa konusunda görüşlerini ifade edecek.
DÜNYA ANAYASALARI İNCELENİYOR
Meclis'in yasama uzmanları 60 farklı ülkenin Anayasasını inceliyor. Kanunlar ve Kararlar, Plan ve Bütçe ile Araştırma Merkezi Müdürlüklerinde görevli yasama uzmanları, Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Avustralya ve Amerika kıtasına kadar farklı bölgelerden ülkelerin anayasaları üzerinde çalışıyor. Her uzman bir ülkeyi inceliyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, ileride istemesi halinde bu uzmanların bilgisine başvurabilecek.
Bu çalışmada, özellikle anayasalarda hangi bölümlerin yer aldığı, konu başlıklarının neler olduğu, temel haklardan hangilerine yer verildiği, yasama, yürütme ve yargının nasıl düzenlendiği, Anayasalarda yer alan kurumların neler olduğu araştırılıyor.
Çalışma tamamlandığında, örneğin insan hakları veya yükseköğretim kurumunun kaç ülke anayasasında yer aldığının yanı sıra hangi maddelerde, nasıl düzenlendiği bilgisine de kolayca ulaşılabilecek. Ayrıca, çalışma sonrasında dünya anayasalarında olup da Türkiye anayasasında düzenlenmeyen bölümler de tespit edilmiş olacak.
İKİ KOMİSYON ÇALIŞACAK
TBMM Başkanı Çiçek, 1 Ekim'den sonra Mecliste grubu bulunan siyasi partilere birer yazı yazarak, Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturulması için 2'şer milletvekili bildirilmesini isteyecek. Komisyon, TBMM Başkanı Çiçek'in katılmadığı zamanlarda, görevlendireceği bir başkanvekilinin başkanlığında çalışmalarını yürütecek.
Uzlaşma Komisyonu, anayasa konusunda görüşlerini sunmak isteyen meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, akademik çevreler ve yargı mensuplarının anayasa konusundaki görüşlerini alacak. Bugüne kadarki deneyimler gözönünde bulundurulduğunda, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda bir metin ortaya çıkarması bekleniyor. Bu metnin de ilgili kesimlerin görüşüne sunulabileceği belirtiliyor.
TEKLİF NASIL GÖRÜŞÜLECEK?
Uzlaşma komisyonunun çalışmalarını tamamlamasının ardından, bu kez ortaya çıkacak teklifle birlikte yeni bir süreç başlayacak. Yasama uzmanları, ''yeni anayasa'' yapımındaki izlenecek yolun, İçtüzük ve Anayasanın, ''Anayasanın değiştirilmesine'' ilişkin hükümlerine göre olacağını ifade ediyor.