Irak'a komşu ülkelerin toplantısında İran ile diğer ülkeler arasında İsrail sorunu yaşandı.
Abone olTürkiye'yle birlikte 9 ülkenin imzaladığı ortak açıklamadan 'Siyonist rejim' ifadesi çıkarıldı ancak İsrail'in 'insanlık dışı, dünya barışını tehdit eden uygulamaları' kınandı
İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Irak'a komşu ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülke İsrail'e, "uluslararası güvenlik ve barışı tehdit eden insanlık dışı askeri operasyonlarını bir an önce durdurması" çağrısında bulundu. Toplantıya katılan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu, Irak'taki Sünni-Şii çatışmasını önlemek için Irak'ın dini liderlerini bir araya getirmeyi planladıklarını ve toplantı yerleri arasında Türkiye'nin de olduğunu açıkladı.
Önceki gün başlayan Irak konulu toplantının son gününde, aralarında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de bulunduğu Mısır, Kuveyt, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, İran, Suriye, Bahreyn dışişleri bakanları, ev sahibi İran'ın yoğun ısrarıyla İsrail'i hedef alan ağır bir açıklamayı kabul etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Masum Filistin halkına, onun seçilmiş hükümet yetkililerine ve siyasi-ekonomik kurum ve altyapısına yönelik aşırı askeri güç kullanımı da dahil, son dönemdeki İsrail'in insanlık dışı uygulamalarını güçlü bir biçimde kınıyoruz. Bu hareketler insan hakları, uluslararası hukuk, BM sözleşmeleri ve Güvenlik Konseyi kararlarına büyük aykırılık oluşturmaktadır. Uluslararası barış ve güvenliği açıkça tehdit eden bu saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısını yapıyoruz."
Önceki gece saat 01.00'e kadar süren müzakerelerde İran'ın sunduğu taslaktaki "Siyonist rejim" ifadesi "İsrail" olarak değiştirilirken, ilk sunulan taslakta yer alan "insanlık dışı", "dünya barışını tehdit eden" gibi ağır ifadeler ise İran'ın ısrarıyla aynen korundu.