BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.821,81
HABER /  GÜNCEL

Siyasi parti reklamları serbest

RTÜK, siyasi parti reklamlarını Yüksek Seçim Kurulu’nun yasağına kadar yayınlayabilecekleri yönünde karar aldı.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), radyo ve televizyonların, siyasi parti reklamlarını Yüksek Seçim Kurulu’nun yasağına kadar yayınlayabilecekleri yönünde karar aldı.

RTÜK’ten edinilen bilgiye göre, Üst Kurul geçtiğimiz günlerde, televizyonların siyasi parti reklamlarını yayınlamaktan çekinmeleri yönünde aldığı duyum sonrasında toplandı.

Üst kurul, televizyonların “YSK’nın yasağına kadar siyasi parti reklamlarını yayınlanabilecekleri” yönünde karar aldı.

RTÜK, bu kararı almadan önce, televizyonlarda sıkça yayınlanan Cem Uzan’ın genel başkanlığındaki Genç Parti reklamlarını inceletti.

Kararda şöyle denildi:

“3984 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluşları ve Yayınları Hakkında Kanun’da reklamlar 19 ve 23’üncü maddeler arasında düzenlenmiştir. Kanunun 22’nci maddesinde ise ne tür ürünlerin reklamlarına yer verileceği tadaden sayılmıştır. Bu madde kapsamında siyasi partilerin reklam vermelerini yasaklayan bir hüküm mevcut değildir… 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun ‘Siyasi Partiler İlgili Yasaklar’ başlıklı bölümünde yer alan yasaklar arasında siyasi partilerin reklam verme yasağı yer almamaktadır…

Seçim dönemi dışında partilerin reklamlarını yayınlamaları 3984 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinde düzenlenen yayın ilkeleri ve reklamları düzenleyen maddelerdeki ilkelere ve yasaklara uygun olarak mümkün bulunduğu, seçim dönemlerinde ise 298 sayılı Kanun ve Yüksek Seçim Kurulu kararları doğrultusunda yayın yapabilecekleri mütaala olunmuştur.”