BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,19
ALTIN 2.980,09
HABER /  GÜNCEL

Siyasi parti diye izin aldılar kumarhane açtılar

Gaziantep'te 4 yeni siyasi parti kurmak için başvuran bir grup işletmeci, pavyon ve kumarhane açıp polis müdahalesini engelledi.

Abone ol

Bazı kurmarhane ve pavyonların, Siyasi Partiler Yasası'ndaki boşluktan yararlanılarak işletildiği ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre, Siyasi Partiler Yasası'ndaki (SPY) boşluklardan yararlanılarak açılan kumarhaneler, Yargıtay Başsavcılığı'nı da hayrete düşürdü.

Dört ayrı siyasi parti kurmak için 30'ar kişi tarafından İçişleri Bakanlığı'na verilen dilekçeler ardından Siyasi parti adıyla kullanılan binalar zinsiz, kayıt dışı ve denetimsiz pavyon ve kumarhane olarak çalıştırıldı. İşletmeler, siyasi parti olarak kuruldukları için devlete tek kuruş vergi de ödemediler.

POLİSE "YETKİNİZ YOK" DEDİLER

Bu durum ortaya çıkınca emniyet baskın yapmak istedi. Ancak işletmeciler, "Burası siyasi parti. Parti çalışması yapıyoruz. Baskın yetkiniz yok" diye polise karşı çıktı. İşlem yapamayan emniyet de durumu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti. Başsavcılığın talimatıyla, buralardan çıkan vatandaşların ifadesini alan Emniyet işletmeleri mühürledi.

Ancak parti olarak kuruldukları ve SPY'de de ticari faaliyet yasağına uymamaktan kapatma diye bir yaptırım olmadığı için bu işletmeler kapatılamadı. Başsavcılık da parti işletmelerin durumunu Anayasa Mahkemesi'ne "kapatma yaptırımı zaten yok" diyerek taşımadı. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, TBMM'ye yazdığı yazıyla SPY'nin, "Ticari faaliyet, kredi ve borç alma yasağı" başlıklı 67'nci maddesinde değişiklik istedi. "Siyasi partiler ticari faaliyette bulunamazlar, kredi veya borç alamazlar" hükmü bulunan maddeye şu düzenlemenin eklenmesi istendi: "Anayasa ve bu kanun hükümlerine aykırı olarak ticari faaliyette bulunan siyasi parti sorumluları, 500 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır ve ticari kazanç sağlanan yerin kapatılmasına karar verilir."

GAZİANTEP'TE 4 "SAHTE PARTİ"

Başsavcılık kaynakları, Gaziantep'teki dört sahte partinin adının hâlâ başsavcılığın internet sitesindeki "faaliyette bulunan siyasi partiler" listesindeki 78 partinin arasında bulunduğunu, tüzel kişilikleri sürdüğü için isimlerini hukuken açıklayamayacaklarını bildirdi. Kaynaklar, başka yerlerde de türkü evi, kafeterya diye işletilen bu sahte partilerin binalarından çıkanların işletme sahiplerince "İçeride parti çalışması yaptıklarına dair" tembihlendiklerini, böylece kuruluşların mühürlenmekten kurtulduklarını anlattı.

AMAÇ MALİYE'DEN KAÇMAK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, değişiklik önerisinin gerekçesinde şöyle dedi:

"Ticari faaliyette bulunma amacıyla siyasi parti kurulduğu, gerek güvenlik gerekse mali denetimlerden kaçınmaya çalışıldığı görülmektedir."

30 kişinin bir araya gelerek kuruluş bildiri ve belgelerinin İçişleri Bakanlığı'na teslim edilmesiyle ile siyasi parti kurulabiliyor, faaliyete geçirilebiliyor.

Hürriyet'in haberinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.