BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Sivil BTK'dan siyasal tepki!

İnternete getirilen filtrelemelere ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'ndan açıklama geldi

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İnternetin Güvenli Kullanımı Yönetmeliği kapsamında öngörülen düzenlemenin çarpıtıldığını belirterek, standart pakette herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade etti ve tepkileri siyasi olarak değerlendirdi.

BTK tarafından hazırlanan ve 23 Şubat 2011'de yayınlanan İnternetin Güvenli Kullanımı Yönetmeliği ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Acarer, benzeri düzenlemelerin Avrupa ülkelerinde de bulunduğunu, bunun bir "sansür" olarak algılanmasına şaşırdıklarını belirtti.

Düzenlemeyle standart paket dışında aile, çocuk ve yurt içi paketleri oluşturulduğunu, yeni filtrelemelerin bu üç paket için geçerli olduğunu söyleyen Acarer, standart pakette mevcut uygulamadan farklı bir filtrenin söz konusu olmayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bir olay bu kadar çarpıtılır mı, pes diyorum. Şu anda herkes standart tarifede. Şimdi üç tane daha paket getiriliyor. Bu paketlerin de fiyatları farklı olsun deniyor. İnterneti sadece çocukların kullandığı abonelikler için belli bir filtrelemeyle hizmet verecek olan Çocuk paketi, biraz daha geniş alanda hizmet verecek Aile paketi ve erişime engelli sitelerin yüzde 99'unun yurt dışı kaynaklı olması gerçeğinden hareketle yurt içi paketi uygulamaya girecek.

Şimdi biz herkesi çocuk paketine alsak eleştirilere hak verirdim. Ancak bu uygulamayla zaten herkes standart paket içinde kalacak. Ancak isterse diğer paketler için başvuruda bulunacak. Bunun neresi sansür. Standart paket şu anda neyse aynen devam edecek. Şu ankinden farklı bir filtre koyulmayacak. Standart tarifede bir internet sitesinin içeriğinde bir suç varsa zaten erişime engelleniyor. Bunun dışında artı bir şeyler yapacak halimiz yok. Filtre diğer paketlere getiriliyor."

BTK siyasi bir kuruluş mu?

BTK Başkanı Acarer, yönetmeliğin Şubat ayında yayınlanmasına rağmen Mayıs ayında tartışılmasına anlam veremediğini, eğer bir sansür iddiası varsa neden bunu söylemek için 2.5 ay beklendiğini merak ettiklerini söyledi.

Acarer, "Konunun şimdi gündeme getirilmesinin nedeni konusunda yorum yapmayacağım ama Şubat ayında alınan bir kararın Mayıs ayında gündeme getirilmesinin nedeni bence siyasi, başka bir izahını yapamıyorum" dedi.

CEVAPLANMAYAN SONUÇLAR

1- Madde 5'e göre filtrelenecek alan adları, IP'ler ve portlar Kurum (BTK) ve işletmeciler (internet servis sağlayıcılar) arasındaki güvenli veri hatlarıyla paylaşılacak. Yani BTK filtrelenecek site, IP ve portları belirleyip bunları servis sağlayıcılara iletecek. Peki BTK engelleyeceği bu siteleri neye göre belirleyecek. BTK'nın keyfi seçim yapıp yapmadığını kim denetleyecek?

2- Madde 6'da da aynı durum söz konusu. Madde'de "Profil ve uygulamalarla ilgili alan adı, IP adresi, port numaraları ve/veya web proxy listelerle birlikte işletmecilere Kurum tarafından sunulur" deniliyor. Peki Kurum içeriği neye göre belirliyor, kime göre belirliyor, keyfi karar alınmasının önünde neden engel yok?

3- Aynı maddede güvenli internet hizmeti almayı tercih etmeyen kullanıcı standart profil üzerinden hizmet alır deniliyor. Aynı zamanda standart profil için ise "Kullanıcının erişebileceği internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut mevzuat kapsamında internete erişimin sağlandığı profili" tanımı yapılıyor.

Mevcut mevzuat kapsamında internete erişim sağlandığı profille örneğin YouTube vs. gibi sitelere erişim engellendiğinde normalde kullanıcılar bu siteye erişemiyor. Ancak kullanıcı bu durumu DNS kullanarak aşabiliyor ve bu sitelere ulaşabiliyordu. Nitekim Başbakan Erdoğan, YouTube'a erişim engellendiğinde "Ben giriyorum, siz de girin" diyerek DNS yöntemini meşru kılmıştı.

Ancak bu esasların yürürlüğe girmesiyle Servis Sağlayıcılara "filtrelerin" aşılmasını engelleme zorunluluğu getiriliyor. Yani eğer kullanıcı bu filtreleri aşarak o sitelere girerse bundan servis sağlayıcı sorumlu tutulacak ve hakkında 25574 sayılı Resim Gazete'de yayımlanan Telekomünikasyon Kurumu tarafından işletmecilere uygulanacak idari para cezaları ve diğer müeyyide ve tedbirler hakkında yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Nitekim Madde 11'de İşletmecilerin, filtreleme işlemini etkisiz kılmak için uygulanan filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi amacıyla çalışma yapmak ve söz konusu çalışmanın sonuçlarını periyodik olarak Kuruma iletmekle yükümlü olduğu bilgisine yer veriliyor. Yani işletmeler filtreyi aşmaya çalışanları engellemekle yükümlü ve eğer bunu yapmazlarsa para cezası ya da diğer müeyyidelerle karşılaşacak.

Ayrıca Madde 11'in ikinci bendinde filtre aşma yöntemlerinin engellenmesi için gerek görülmesi halinde Kurum tarafından düzenleme yapılabiliceği belirterek, BTK'nın kendi kendine bu sitelere erişimi engellemek için önlemler alabilmesinin önü de açık tutuluyor.