Sonun da bu da oldu. İşsizlikten bunalan Sivaslı gençler çobanlık kursu için sıraya girdi.
Abone olSivas'ta, hayvan üreticilerinin en büyük problemlerinden olan çoban ihtiyacını karşılamak ve istihdam açmak amacıyla gündeme getirilen Sürü Bakıcısı Yetiştirme Eğitimi başladı.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Tarım İl Müdürü Mehmet
Kaya, müdürlük olarak tarımı genel boyutuyla değerlendirdiklerini ve
kentte tarımın sorunlarını her yönden masaya yatırdıklarını söyledi.
Bu sorunların çözümü için uygulanabilirliği ve izlenebilirliği
kolay projelerle adımlar attıklarını ifade eden Kaya, bu adımlardan
birinin de sürü bakıcısı, yani çoban projesi olduğunu belirterek,
''Çobanı veya çoban faaliyetlerini azımsamamak lazım. Çobanlar
hayvanlarımızı kendilerine emanet ettiğimiz, beslenmeleri için çaba
beklediğimiz insanlar'' diye konuştu.
Yaptıkları araştırmalarda koyunculuğun gerilemesinde en büyük sebeplerden birinin de sürü bakıcısının olmayışından kaynaklandığını tespit ettiklerini ve bu projenin ihtiyaçtan doğduğunu ifade eden Kaya, projenin amaçlarını şöyle sıraladı:
''Irk ıslahı çalışmalarının daha kısa zamanda gerçekleşmesiyle, kaybolmaya yüz tutmuş hayvan gen kaynakları korunacak. Tarım kesiminde işsizlik oranı azaltılacak. Sürü bakıcılığının cazip hale getirilmesiyle asıl meslek olması sağlanacak ve iş istihdamı yaratılarak, köyden kente olan göç büyük oranda önlenecek. Meralardaki yıpranma azaltılarak, meralardan yaralanılabilme oranı yüzde 100 artacak. Hayvanlarda bakım beslenme hataları ve hastalıkları büyük oranda azaltılacak.''
İLKOKUL MEZUNU VE EN AZ 20 YAŞINDA ÇOBAN
Proje ile il merkezinde 25'şer kişiden senede 2 dönem halinde toplam 50 kişiye sürü bakıcısı yetiştirme eğitimi kursu verileceğini dile getiren Kaya, kursa katılacakların en az ilkokul mezunu ve 20 yaşında olması şartı koyduklarını kaydetti. Toplam 3 hafta sürecek kurs sonunda başarılı olan kursiyerlere sürü idarecisi ve bakıcısı sertifikası verileceğini ifade eden Kaya,
kurs sonunda sürü bakıcılığı yapanların ilk bir yıllık tarım sigortalarının bedelinin teşvik amacıyla İl Özel İdare kaynaklarıyla ödeneceğini bildirdi.
Kursta ırk ıslahı, hayvan yetiştirme, bakım, besleme, çayır mera ve yem bitkileri, ilaç bilgisi, hayvan hastalıkları gibi konuların işleneceğini bildiren Kaya, ''Başarılı olan sürü bakıcılarının performansları göreve başladıktan sonra da müdürlük elemanlarınca belli aralıklarla takip edilecek. Türkiye'de bir ilk olacak olan bu projeyle birlikte inşallah hayvancılığımız arzu ettiğimiz noktaya gelir'' dedi.