Doç. Dr. Mesut Başak'ın Mide Dışından Balon Uygulaması ile şişmanlık problemi ortadan kalkıyor.
Abone ol"Ne yersem yarıyor ayol" sözleri artık tarihe karışacak gibi görünüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak yaptığı çalışmayla Tıp Literatürüne geçecek bir çalışmaya imza attı.
Bu uygulama Tıp'ta ilk
Şu anda seksen hasta üzerinde uygulaması çapılan çalışmada yüz güldürücü sonuçlar aldığını aktaran Doç. Dr. Mesut Başak yüzyılımızın hastalığı olan obezite için bir çıkış yolu gösteriyor.
Başak; "Tıp Dünyasının obeziteyi tedavi etmek için bu güne kadar pek çok yöntemler geliştirdiğini ancak istenen yüz güldürücü sonuçlar elde edemediğini" aktardı. Bu nedenle hekimlerin obezite tedavisi konusunda daha etkili tedavi yöntemleri konusunda çalıştıklarını aktaran Başak kendisinin geliştirdiği bu yöntemin Tıp dünyasında dikkat çekeceğini umduğunu söylüyor. Başak; "Obezitenin tedavisinde halen uygulanmakta olan önemli tedavi seçeneklerinden birisi de cerrahî yöntemler olduğunu bunun da çoğu kişi tarafından korkutucu bulunması nedeniyle tercih edilemediğini aktarıyor. Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak "gençlerin özellikle midenin küçültülmesi, mideye kelepçe takılması, midenin içine balon konulması gibi seçenekleri değerlendirdiklerini ancak basına yansıyan kimi olumsuz sonuçlar nedeniyle de cesaret edemediklerini hastalarından sürekli dinlediğini aktardı. "Cerrahî yöntemlerde amaç midenin iç hacmini küçülterek erken tokluk hissi meydana getirmektir, fakat çok düşük de olsa bu uygulamalarda bazı komplikasyon (zarar verme) riskleri vardır" diyen Başak geliştirdiği 'Mide dışından balon uygulaması" ile sorunun çok daha hızlı ve risksiz sonuçlar aldığını aktardı..
Mesut Başak, obezite olarak adlandırılan şişmanlığın yüzyılımızın en büyük sağlık problemlerinden birisi olarak görüldüğünü ve giderek artık tek başına bir "hastalık" olarak kabul edildiğine dikkat çekti. İç hastalıkları Uzmanı Mesut Başak "şişmanlığın kendisinin hastalık olduğu gibi, yüksek tansiyona, şeker hastalığına, kalp hastalıklarına, kansere, mide barsak hastalıklarına ve daha bir çok hastalığa neden olduğunu"nun altını özellikle çizdi.
Doç. Dr. Mesut Başak; ülkemizde obezitenin erkeklerde % 9 ve kadınlarda % 23 oranında görülmekte olduğuna dikkat çekti. Başak'a göre Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda obezite % 25. Bu oranın 2030 yılında %100 olacağının tahmin edildiğini bilgisinin önemsenmesi gerektiğinin, işaret fişeklerinin atıldığının önemli bir göstergesi olduğunu aktardı. İnsanlar "Acıkmadan yemeğe oturmamak ve doymadan yemekten kalkmak" kuralına uymadıkları için şişmanlık ile başlarının dertte olduğunu anlattı. Acıkmadan yememek ve doymadan kalkmak konusunda dikkatli olanların daha az şişmanlık sorunu yaşadıklarını belirten Dr. Başak, bunu başaramayıp şişmanlayan ve obez olanlar için geliştirdikleri 'Extragastrik Balan Uygulaması'nın çok yarar sağlayacağını söyledi.
"Şişman olan insanların hem zayıflamasını sağlayacak ve hem de verdikleri kiloları tekrar geri almalarını engelleyecek, aynı zamanda da vücuda herhangi bir zarar vermeyecek bir tedavi yöntemi tasarladığını aktaran Mesut Başak "Extragastrik (mide dışından) Balon Uygulaması" adını verdiğini anlattı.
Mide dışından balon uygulamasının nasıl olduğunu sorduğumuz İç hastalıkları Uzmanı Dr. Başak; "sistemin dışarıdan midenin üzerine bir balon konularak mideye baskı yapılacak, bu da midenin hacmini küçülterek tokluk hissi verecek, bunun sonucunda kişi daha az yemek yiyecek, daha erken doyacak ve kendini devamlı olarak tok hissedecek" şeklinde bilgi verdi.. Başak; bu balonun beli tamamen saran bir korsenin tam mideden geçen yerine monte edildiğini ve basıncı özel bir barometrik sistemle kolaylıkla ayarlanabildiğine" dikkat çekti. Kullanım şekli ve süresi konusundaki sorumuza Mesut Başak; "Şişman veya fazla kiloları olan kişilerin bu balonlu kemeri sabah kalktığında karın bölgesine takacaklarını ve gece yatarken de tekrar çıkaracaklarını" söyledi.
"Bu 'Extragastrik Balon Uygulaması'nın tasarımı şu ana kadar Tıp Literatüründe yoktu" diyen Başak, "bu tasarım ve tedavi yöntemi bir "İLK" olacak" diyor. Kemerin bir model olarak hazırlandığını, tasarım ve üretim patenti için gerekli müracaatların yapıldığı bilgisini paylaşan Başak, "bu tedavi yönteminin ilk defa uygulanacağı gönüllü 80 obez kişiden meydana gelen bir tıbbî çalışmaya başladığını" sözlerini ekledi.