BIST 10.097
DOLAR 35,35
EURO 36,63
ALTIN 2.994,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Şişli'deki sınır değişikliği mahkemede

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Sarıyer'e bağlanan mahallelerin sınır değişikliğine itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Abone ol

Geçtiğimiz ay çıkarılan Büyükşehir Yasası ile birlikte Şişli’den alınarak Sarıyer’e bağlanan Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahalleleri ile ilgili sınır değişikliği, Anayasa Mahkemesi’nde.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bölgeyi temsil eden belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarından oluşan bir heyetle Ankara’ya giderek konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Bölgedeki yurttaşları temsilen seçilen heyet, sınır değişikliğini öngören yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

HUKUKİ SORUNLAR HUKUK ALANINDA ÇÖZÜLMELİDİR

Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Sarıgül, Ayazağa – Maslak ve Huzur Mahallelerinin 68 yıldır Şişli’ye bağlı olduğunu ve alınan bu kararın anayasa ve anayasa hükmü sayılan uluslar arası sözleşmelere uygun olmadığını belirterek; “Bu gün Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkımızı kullanmak üzere Anayasa Mahkemesi huzurundayız. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, Anayasa Mahkemesi önüne çok kalabalık bir davacı kitlesi ile gelmeyi planlamıştık. Ancak, daha sonra bu tavrı uygun bulmadık. Yüce Divana güven duymanın, böyle daha doğru ifade edileceğini düşündük. Anayasa Mahkemesi, saygınlığının korunması gereken bir kurumdur. Saygınlık, bu kuruma saygı göstererek korunur. Biz bu tavır içindeyiz. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara da güven duymak istiyoruz.  Bu durum bir anayasal hak arama konusudur. Alınan karar siyasi bir karar olsa bile, itirazımızın karşı siyasi hareket olarak algılanmasını, siyaset malzemesi olarak kullanılmasını istemiyoruz. Siyasi sorunlar siyaset alanında, hukuki sorunlar hukuk alanında çözülmelidir. Onun için de, Anayasa Mahkemesi önüne siyasal bir tavırla değil, hukuka – adalete yaraşır bir tavırla gelmeyi uygun bulduk”dedi.

Sarıgül'ün konuyla ilgili yaptığı basın açıklaması şöyle oldu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulu 6 Kasım 2012 tarihli oturumunda, 1944 yılından bu yana 68 yıldır Şişli ilçesine bağlı Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerini Sarıyer ilçesine bağlanmıştır.


Genel kurul kararı ...6 Aralık 2012 günü Cumhurbaşkanı'nca onanmıştı. Başta belediye başkanı olarak ben, belediye meclis üyelerim, muhtarlarım ve Şişlili yurttaşlarım alınan bu kararın mevcut yasalara anayasamıza ve anayasa hükmü sayılan uluslar arası sözleşmelere uygun olmadığı kanaatini taşıyoruz.

sarigül.jpg

Bu nedenle bu gün anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkımızı kullanmak üzere anayasa mahkemesi huzurundayız.
Belediye başkanı olarak şahsım, üç mahalle muhtarım ayrıca üç mahalleli yurttaşım, bireysel başvuru hakkını kullanıyor.
Daha önce ifade ettiğimiz gibi, Anayasa Mahkemesi önüne çok kalabalık bir davacı kitlesi ile gelmeyi planlamıştık. Ancak, daha sonra bu tavrı uygun bulmadık.
Yüce divana güven duymanın böyle daha doğru ifade edileceğini düşündük. Anayasa Mahkemesi saygınlığının korunması gereken bir kurumdur. Saygınlık, bu kuruma saygı göstererek korunur. Biz bu tavır içindeyiz böyle olmaya kararlıyız. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara da güven duymak istiyoruz. Bu durum bir anayasal hak arama konusudur. Alınan karar siyasi bir karar olsa bile, itirazımızın karşı siyasi hareket olarak algılanmasını, siyaset malzemesi olarak kullanılmasını istemiyoruz. Bunu kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar verdiğini düşünüyoruz. Siyasi sorunlar siyaset alanında, hukuki sorunlar hukuk alanında çözülmelidir. Siyasi sorunları hukuku zorlayarak, hukuki sorunları ise siyasal kararlar alarak çözemeyiz. Bu demokrasimizin sonu olur.

sarigül2.jpg

İşte bu gün burada hukuki bir sorunu çözmek için, Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Onun için de, Anayasa Mahkemesi önüne siyasal bir tavırla değil, hukuka – adalete yaraşır bir tavırla gelmeyi uygun bulduk.

Biz bu gün burada sadece Ayazağ, Maslak ve Huzur mahallelerindeki yurttaşlar için değil, 68 yıldır birlikte yaşayan bütün Şişlili yurttaşlarım için geldik. Çünkü hiç bir Şişlili yurttaşım bu mahallelerin Şişli’den ayrılmasını istemiyor.

Bu gün Anayasa Mahkemesi'ne bu duygu ve düşüncelerle geldik.Kişisel başvuru hakkımızı kullandık, ayrıca bilgi istenirse vermeye hazırız.

Kararı yine bize yaraşan bir saygı içinde bekleyeceğiz.."