BIST 8.633
DOLAR 34,34
EURO 37,46
ALTIN 3.025,50
HABER /  EKONOMİ

Sisli ortamı fırsat bilen tipler olabilir!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Babacan 17 Aralık sürecinde siyasi tartışmaların arttığını belirterek, "Sisli ortamı fırsat bilen tipler olabilir. Her kurum dikkat etmeli. Burada sorumluluk kimde ise doğruyu yapmakla mükelleftir" dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 17 Aralık süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

17 Aralık ile siyasi tartışmaların arttığından yakınan Babacan, "Gürültünün çok olduğu dönemlerde ayrı eğilimler ortaya çıkabilir. Bireyler, kurumlar böyle dönemde sınavdan geçer. Onun için herkes doğruyu yapmalı. Kanunlar ve çerçeve belli. Dolayısıyla her kurum dikkat etmeli, ancak böyle iç ve dış sorunlar önlenir. Sisli ortamı fırsat bilen tipler olabilir. Bunlar önemli değil. Burada sorumluluk kimde ise doğruyu yapmakla mükelleftir" dedi.

'AMB'NİN KARARLARI ORTA VADEDE SIKINTILARA ZEMİN HAZIRLAYABİLİR'

Babacan, "Şu an Avrupa Merkez Bankası’nın likidite taahhüdünün rehaveti var. Ülkelerin borçlanma faizi Euro bunalımından evvelki gibi. Bir de Avrupa Merkez Bankası her ülkeye garanti verdiğinde doğal olarak güçlü ya da zayıf ayrımı ortadan kalkıyor. Ülkelerden maliyeyi daha sıkı tutan ya da daha gevşek tutan ayrımı ortadan kalkıyor. Tam burada ahlaki bir riziko var, o da kaygı verici. Avrupa Merkez Bankası’nın son kararları kısa vadede rahatlatan kararlar gibi görünüyor belki ama orta uzun vadede büyük sakıncalara, sıkıntılı tablolara imkân vereceğini öngörmemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

'HER HANEDE DEVLETTEN MAAŞ ALAN BİRİ VAR'

2013 ilk 3 ayından 2014 ilk 3 ayına dek istihdamın 1 milyon 300 bin arttığına dikkat çeken Babacan, "Bu olumsuz tablo fiiliyatta üretimde olumsuz değil. Ama siyasi gürültü had safhada ama şirketler eleman almaya devam ediyor. İstihdam özel sektörden geliyor. Devletin her sene aldığı eleman 80-100-110 bin. Her sene 3 milyon memura, 10 milyon emekliye maaş veriyoruz. Toplamda 13 milyona maaş veriyoruz. İlave olarak devletin hizmet aldığı kurumlarda 1 milyon eleman istihdam ediliyor. Evet, Türkiye’de 77 milyon var. Yani her hanede devletten maaş alan var. Böyle bir tabloda istihdam adına iyi bir netice görüyoruz" diye konuştu.