BIST 10.682
DOLAR 32,57
EURO 35,20
ALTIN 2.471,80
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

SIR PROJE basına sızdı

Fransız ve Arap bilimadamlarının sır projesi basına sızdı.Yapay zekalı müftü yapıyorlar.

Abone ol Fransız ve Arap bilimadamları İslam dünyasında tartışmaya yol açabilecek ''Elektronik Müftü'' isimli bir cihaz üzerinde çalışıyor. Şimdiye kadar sır gibi saklanan proje, Mısırlı bilim adamı tarafından deşifre edildi.

İslamiyetin doğuşundan bu yana verilen hükümleri belleğinde taşıyacak olan cihaz, yapay zeka kullanarak günümüzün sorunlarına ilişkin görüş bildirecek.

Henüz yapım aşamasında olan "Elektronik Müftü" projesi gizlilik içinde yürütülüyordu.

Ancak, Mısırlı mühendis Enes Fevzi, Londra merkezli Şark El Avşat gazetesinde projeyle ilgili bilgi verdi.

Yapay zekalı müftü
Fevzi'ye göre cihaz aslında yapay zekayla çalışan yüksek kapasiteli bir bilgisayar. Bu bilgisayarda Hz. Muhammed'in söyledikleri ve İslam büyüklerinin yaşamlarına ve belirli konulardaki görüşlerine ilişkin veriler girilecek.

Ayrıca bugüne kadar verilmiş tüm fetvalar da cihazda yer alacak. Girilecek bu veriler yapay zeka tarafından işlenerek isteyen kişilere cihaz tarafından güncel konularla ilgili "fetva" hükmünde önerilerde bulunacak.

Kimi çevreler "Elektronik Müftü"nün Kuran'ı Kerim'in yanlış yorumlanmasının önüne geçeceğini düşünürken, kimileri de yapay zekanın yeterli bir seviyeye ulaşmadığını ve cihazın yapacağı yorumların kafa karıştırmasından endişe ediyor.