BIST 9.972
DOLAR 35,33
EURO 36,58
ALTIN 3.010,78
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sırlar açığa çıkıyor

Dan Brown'un aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlanan 'Da Vinci Şifresi' yarın gösterime giriyor

Abone ol

Dan Brown'un best-seller olan aynı adlı kitabından beyazperdeye uyarlanan 'Da Vinci Şifresi' yarın gösterime giriyor. Sinemaseverlerin uzun süredir merakla beklediği film, ilgi çekici içeriğinin yanı sıra; gerçek mekan ve platolarda yapılan çekimleriyle de dikkat çekiyor. Ron Howard'ın yönettiği filmde Tom Hanks, Audrey Tautou ve Jean Reno başrolde...
Uzun süredir merakla beklenen 'Da Vinci Şifresi' yarın vizyona giriyor. 'Akıl Oyunları'nın yönetmeni Ron Howard, yapımcı Brian Grazer, senarist Akiva Goldsman ve yapımcı John Calley, Dan Brown imzalı roman 'Da Vinci Şifresi'nin sinema versiyonu için bir araya geldi. Film, insanlık tarihinin en büyük sırrını ortaya çıkaran, gerilim yüklü bir cinayet soruşturmasını konu alıyor. "Kitap, aklımı başımdan aldı, büyülendim. Birinci sınıf bir gerilimdi" diyen yapımcı John Calley, kitabın film haklarını satın alarak ilk adımı attı.

HİKAYESİ ZENGİN
Aynı dönemde, Imagine Entertainment ortak başkanı Brian Grazer ve ortağı yönetmen- yapımcı Ron Howard da kitabı beyazperdeye aktarmayı istiyordu. Grazer, özellikle kitabın bazı alt metinlerine büyük ilgi duyduğunu dile getirerek, şunları söylüyor: "Da Vinci Şifresi'ni sadece eğlenceli ve heyecanlı bir roman olarak okumadım; hikayedeki bazı derin şeyler özellikle dikkatimi çekti. Tarihin yaratımına ilişkin değil tarihe ilişkin sorular vardı." Grazer ve Howard, Calley'nin kitabın film haklarını aldığını öğrenince, 'Da Vinci Şifresi'yle ilgili düşüncelerini kendisine aktardılar ve böylece bir ortaklık doğdu. Filmin yönetmeni Ron Howard, bu filmi yönetmeyi istemesinin asıl nedenini macera- gerilim türüne duyduğu sevgiye bağlıyor ve şöyle diyor: "Bu hikayede bir filmi eğlence aracı kılmaya yetecek tüm stil ve geleneksel gerilim öğeleri mevcut. Dan Brown'ın yarattığı hikaye bu yüzden okuyucuyu bu denli avucunun içine alıyor. Bir polisiye, bir gerilim hikayesi olarak tanıdık geliyor ama sonra, vay canına dedirten büyüleyici bir olaylar dönüşümü var." Senarist Akiva Goldsman'la daha önce 'Akıl Oyunları" ve 'Cinderella Man'de birlikte çalışmış olan Howard, onun Dan Brown'ın kitabının uyarlanmasında en doğal seçim olduğunu düşündü.

"SENARYOLAŞTIRMAK ZORDU"
"Oldukça cesaret isteyen bir işti" diyor Howard ve ekliyor: "Akiva'yla daha önce de çok yakın çalışmış ve romanla ilgili oldukça derin konuşmalar yapmıştık çünkü esas olan kitabın sadece iyi bir film malzemesi olması değildi. Onu perdeye aktarmaya karar verdiğiniz noktada, kitabın okuyucuya sorduğu soruları kendinize sormak zorundaydınız." Goldsman, Brown'ın best-seller kitabını senaryolaştırmanın kendisini biraz ürküttüğünü çünkü çok fazla sayıda insanın kitabı okuduğunu ve zihninde canlandırdığını söylüyor. Dan Brown'ın baş kahramanı Robert Langdon'ı filmde canlandıran Tom Hanks de böylesine başarılı bir kitabı beyaz perdeye uyarlamanın zorluğunu kabul ediyor: "Her okuyucuya ne bekliyorlarsa onu vermelisiniz, çünkü, dürüst olmak gerekirse, kitap gerçekten çok iyi" diyor Hanks. Yapımcılar senaryonun uyarlanması sırasında sık sık yazar Dan Brown'la da görüştü. "Dan, senaryonun akışının kitabın bire bir kopyası olmayacağı gerçeğini kabul ederek, çok işbirlikçi oldu ve her an yardıma hazırdı" diyor Howard ve ekliyor: "Hikayeyi bir ölçüde yeniden şekillendirmemiz gerektiğinin farkındaydı. Yani, filmimiz bir bakıma kitabın daha güncel, daha açıklamalı bir versiyonu diyebiliriz."

Filmin Konusu
Ünlü simgebilim Profesörü Robert Langdon (Tom Hanks) bir gece, Louvre müzesine çağırılır. Müze müdürü öldürülmüş ve ardından gizemli bir simge dizimi ve ipuçları bırakmıştır. Kendisi de tehlikede olan Langdon, polis kriptoloji uzmanı Sophie Neveu'nün (Audrey Tautou) yardımıyla, Leonardo Da Vinci'nin çalışmalarında bir dizi akıl almaz sırrı çözer. Tüm bu sırlar onları, hayatlarını 2000 yıldır gizli kalan eski bir gizemi korumaya adamış gizli bir topluluğa götürür. Langdon ve Neveu, Paris, Londra ve İskoçya'daki heyecan verici serüvenleri sırasında, şifreyi kırmak ve insanlığı temelinden sarsacak sırları ortaya çıkarmak için umutsuzca çabalarlar.

Film gerçek mekanlarda çekildi
'Da Vinci Şifresi' Avrupa'nın çeşitli yerlerinde ve bir çok setin kurulduğu Pinewood ve Shepperton Stüdyoları'nda çekildi. Filme başta Fransa, İngiltere ve Malta ev sahipliği yaptı. Yapım ekibi Paris'te, Louvre'da çekim yaptıysa da, Büyük Galeri'yi stüdyoda kurmak zorunluydu. Çünkü böylesi büyük aksiyon sahnelerinin çoğunluğunu müzede çekilemezdi. Filmin başlangıç sahneleri Paris sokaklarında çekildi. Karmaşık ve heyecanlı kovalamaca sahneleri Louvre Müzesi'nde gerçekleşti. Yapım ekibinin son durağı, pek çok flashback sekansının çekildiği Malta adasıydı. Kutsal Topraklar ve İspanya sekansları da burada çekildi.

Eleştirmenler 'Da Vinci Şifresi'ni yerden yere vurdu
Cannes Film Festivali'nin açılışında görücüye çıkan 'Da Vinci Şifresi' büyük hayal kırıklığı yarattı. Yarın tüm dünyada gösterime girmeden önce, dün Cannes'da izleyiciyle buluşan film; eleştirmenler tarafından beğenilmedi. Filmi izleyen sinema eleştirmenleri, özel gösterimin sonunda tepkilerini ıslıklayarak dile getirdiler.

THE BOSTON GLOBE: KİTAP GİBİ KÖTÜ
'Da Vinci Şifresi', izleyiciler tarafından fazla gürültülü, abartılı ve gösterişli bulundu. Filmin müziğini de beğenmeyen izleyicilerden çoğu, filmin kilit noktası denen bölümlerde kahkahalarla güldüler. The Boston Globe gazetesinin sinema eleştirmeni Peter Brunette, film ile ilgili şunları söyledi: "Filmi çok fazla beğenmedim. Bence en az kitap kadar kötü bir film olmuş. Tom Hanks filmde zombi gibiydi." The Times of India gazetesinden Gerson Da Cunha ise, "Filmin en önemli sahnelerini izleyen gazeteciler kendi aralarında gülüyordu" dedi.

THE TIMES: FİLM BİR BAŞ YAPIT DEĞİL
Ünlü İtalyan televizyonu Rai 3'ün sinema eleştirmeni Margherita Ferrandino ise, "Film insanların kafasını karıştırdı, gösterimin sonunda alkış yerine sessizlik vardı" diyerek düşüncelerini dile getirdi. İngiliz radyosu IRN'nin eleştirmeni Lina Hamchaoui ise; filmin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve filmin kitap kadar iyi olmadığını belirtti. The Times gazetesi ise filmin kitap kadar sert olmadığını ama bir baş yapıt olarak nitelendirilemeyeceğini yazdı.

Kaynak:Sabah