BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,69
ALTIN 2.919,85
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Şirket sırları internete düştü

ABD’de 1037’si Türkiye’den toplam 5388 şirkete ait sır niteliğindeki bilgilerin yer aldığı korsan bir internet sunucusu bulundu.

Abone ol

Amerika'da yaşanan ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren skandal, bilişim dünyasını sarstı.

ABD’li internet güvenlik şirketi, büyük çapta şirket bilgisi ve kişisel bilgilerin son üç hafta içinde yasadışı olarak toplandığı bir sunucu (server) bulduklarını ve durumdan uluslararası bankalar ve polis örgütlerini haberdar ettiklerini açıkladı.

TÜRKİYE'DEN 1037 ŞİRKET

ABD Kaliforniya eyaletinde bulunan Finjan Inc adlı şirketin verdiği bilgiye göre çalınmış bilgiler, bin 37’si Türkiye’den olmak üzere 5 bin 388 günlük kütüğünden (log file) oluşuyor. Bunların içinde şirket personel dosyaları, sigorta bilgileri, sosyal güvenlik numaraları, tıbbi kayıtlar, kredi kartı detayları ve gizli şirket e-postaları, hatta görülmekte olan bir dava ile ilgili bilgi bile bulunuyor.

SATILMAK ÜZERE ALINMIŞ

Şirketin baş teknoloji yetkilisi Yuval Ben-Yitzak ‘Bu sunucu üç hafta önce faaliyete geçmiş ve bu süre içinde 1.4 gigabyte veri depolamış. Şimdiye kadar bu kadar kısa sürede yakaladığımız en büyük miktar. Bilgiler daha çok banka ve sanayi şirketlerinden alınmış. Ama isim belirleyemedik. Büyük bir ihtimalle satılmak üzere’ dedi. Çalıntı veriler arasında Almanya’dan 621, ABD’den 571, Fransa’dan 322, Hindistan’dan 308 ve İngiltere’den de 232 günlük kütüğü var.

Ben-Yitzak, tuhaf bir biçimde, yasadışı sunucunun kendisinin hiçbir güvenlik sistemine sahip olmadığını, dolayısıyla internet üzerinden her isteyenin erişimine açık olduğunu belirtti. Şirket, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), çeşitli ülkelerdeki polis makamları ve ABD, Avrupa ve Hindistan’da 40’tan fazla finans kuruluşuna bilgi verdiklerini bildirdi.

REUTERS