BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,24
ALTIN 2.917,27
HABER /  EKONOMİ

Şirket evliliklerinde patlama yaşanıyor!

Türkiye'de şirket evlilikleri sayısında adeta patlama yaşanıyor.

Abone ol

Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, 241 işlemin toplam hacmi 15 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.Peki şirket evlilikleri kurumlara ne kazandırıyor. Türkiye'de şirket evlilikleri nasıl ilerliyor?

Türkiye'nin şirket evlilikleri konusunda lider ismi Mehmet Buldurgan, İnternethaber'e özel açıklamalarda bulundu. İşte o özel röportaj:

 Mehmet Buldurgan kimdir?

Çok sayıda büyük sanayi kuruluşunda yıllarca üst düzey yönetici ve yönetim kurulu üyesi olarak görev alan, şimdilerde ise Türkiye’ nin ilk ve tek, KOBİ – Şirket Evlilikleri web portalları olan www.sirketortagim.com ve www.mergeinturkey.com sitelerinin kurucusudur.

 Mehmet Buldurgan, Sirketortagim.com projesi nasıl oluştu?

Her profesyonelin bir yaştan sonra, gönlünden kendi şirketini kurmak geçer. Ben de TEMSA Global’ den ayrıldıktan sonra, şirket evliliği konusu üzerinde çalışmaya başladım. Bunun üzerine de bir web portali kurmaya karar verdim. Türkiye’ de herkes ürününü web portali üzerinden satıyor, bir tek şirket satılmıyordu. Şirketine ortak arayan firmalar ile şirketlere ortak olmak isteyen yatırımcıların yanına bir de danışmanlık kısmını ekledik. “Şirketinize ortak bulun, şirketlere ortak olun” sloganıyla web sitemizi hizmete sunduk.

 Sistem nasıl işliyor, nasıl üye olunuyor?

Ortak bulmak isteyen “Satıcılar”, yatırım yapmak isteyen “Alıcılar” ve bunlara destek olacak “Danışmanlar” olarak 3 ayrı profil’in bulunduğu web portalimizde, üyeler kendilerine uygun profili seçtikten sonra, istemiş olduğumuz bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurarak üye olabilirler.

Web sitemiz mesajlaşma sistemi üzerine kurulu bir portal olduğundan dolayı; ilk adım mesajlaşma ile gerçekleşmektedir. Üyelerimiz ortak paydalarda birleştikçe telefon ve yüz yüze iletişime geçmektedirler.

 Kimler şirketlerini evlendirmeli?

Öncelikle; büyümeyen, kendi başına belirli bir çizgide devam eden ve bundan sonra da o çizgiyi kolay kolay geçemeyecek olan şirketler muhakkak bir yenilik yapmak zorundadırlar. Bunu gerçekleştirirken önlerinde 2 yol var. Bunu; ya kendi imkanları, kendi yönetim modelleriyle yapacaklar ya da şirketlerine ortak bularak beraber yürüyecekler. Dolayısıyla, en önemli karar verme mekanizması kendileridir.

 Günümüz ekonomisinde şirket evliliklerinin yeri nedir?

Şirket evlilikleri ve satın almalar her geçen gün artan bir tempoda gelişmektedir. Büyük şirketler imkanları dahilinde veya fonlar ile şirket evliliklerini rahatlıkla gerçekleştirse de KOBİ’ler bu imkanı pek bulamıyorlar. KOBİ’lerimize sunmuş olduğumuz bu şirket çöpçatanlığı hizmeti sayesinde; KOBİ’ler sağlam ve güvenilir ortaklar bulma, yeterli sermayeye kavuşma, yeni pazarlar ve yeni teknoloji gibi sınırsız imkanlara ulaşacaklardır.

 Şirket evliliklerinde en çok hangi sektörlerde fırsat var?

Üyelerimiz ağırlıklı olarak gıda, bilişim, yan sanayi ve turizm sektöründen oluşmaktadır. Şirket Ortağım sayesinde Bursa’ da ki tekstil üreticisinden, Gaziantep’ de ki salça üreticisine, Edremit’ de ki zeytinyağı üreticisinden, Antalya’da ki turizm işletmecisine kadar birçok sektörden firma şirket evliliği gerçekleştirebilecek.

Şirketine yabancı yatırımcı almak isteyenler ne yapmalı?

Yabancı yatırımcı almak isteyen KOBİ’lerin öncelikle çok detaylı bir şekilde hazırlık yapmaları gerekmektedir. Raporlamalarını titiz ve net bir şekilde hazırlamalıdırlar. Buna ek olarak; Yabancı yatırımcı adayın kültürünü çok iyi bilmesi gerekiyor. Her şeyin açık ve şeffaf olmasında fayda var. Başlangıcı zor olsa da daha sonrasında rahat ve mutlu bir birliktelik olur diye düşünüyorum.

 Şirket evliliğinin avantajları nelerdir?

KOBİ’lerin yalnız olduğunu, kimsenin KOBİ’lerimizle ilgilenmediğini farkettim. Ayrıca KOBİ’lerin en çok finansmana ulaşmakta zorlandıklarını gördüm. KOBİ’ler finans kaynağına ulaşsa bile bu onlar için pahalı oluyor. Finansmana ulaşmanın en ucuz ve kolay yolu şirket birleşmelerinden geçiyor.

 Sirketortagim.com’ un üye profil’ i nasıl? Kimler üye olabilir?

Şu an için 1000’ in üzerinde üyemiz bulunmaktadır ve her geçen gün üye sayımız artmaktadır. Web portalimizde bulunan üyelerimizin yaklaşık %65’i firmasına ortak arayan veya firmasını satmak isteyen KOBİ’lerden, % 25’i KOBİ’lere ortak olmak isteyen yatırımcılardan, %10 ise danışman üyelerimizden oluşmaktadır.

Şirketini satmak isteyen ya da ortak arayan işletmeler, başarılı ve vizyoner şirketleri satın almak isteyen yatırımcılar ve bu alanda hizmet veren danışmanlar web sitemize üye olabilir, üyelerimiz ile iletişime geçebilirler.