BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,64
ALTIN 2.919,33
HABER /  DÜNYA

Sırbistana Mladiç şoku

AB Komisyonu savaş suçlusu Mladiç'i teslim etmeyen Sırbistan ile olan müzakereleri dondurdu.

Abone ol

AB Komisyonu, Sırbistan ile AB arasında istikrar ve işbirliği mutabakatı imzalanmasını hedefleyen ve gelecek hafta tekrar başlaması öngörülen müzakereleri askıya aldığını açıkladı.

Komisyon'un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Brüksel'de yaptığı basın toplantısında, Belgrad hükümetinin, eski Sırp lideri Ratko Mladiç'i Lahey'deki savaş suçları mahkemesine teslim etmek için gerekeni yapamadığını, bu nedenle müzakerelerin askıya alınmasının
kararlaştırıldığını duyurdu.

Rehn, geçen hafta Brüksel'de temaslarda bulunan Sırbistan-Karadağ Dışişleri Bakanı Vuk Draskoviç ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Sırbistan-AB müzakerelerinin 11 Mayıs'ta tekrar başlamasının öngörüldüğünü, ancak bu konuda kararın, eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesi savcısı Carla Del Ponte ile görüştükten sonra netlik kazanacağını belirtmişti.

Bugünkü basın toplantısında Carla Del Ponte'den gelen bilgi
raporunun ''negatif'' olduğunu açıklayan Rehn, Belgrad'ın geçen yıl Lahey ile iyi bir işbirliği yaparak 12 kadar sanığı mahkemeye teslim ettiğini ancak Mladiç'i bulamadığını bildirmesinin ''hayal kırıklığı''yarattığını anlattı.

Müzakerelerin askıya alınmasından duyulan üzüntüyü dile getiren Rehn, normal koşullarda, bu yılın sonuna kadar Sırbistan ile istikrar ve işbirliği anlaşması imzalanmasının hedeflendiğini, bunun halen mümkün olduğunu, söz konusu anlaşmanın Sırpları AB üyeliğine taşıyacak ''ilk adım'' olduğunu, Mladiç sorununun çözülmesi halinde  müzakerelerin derhal tekrar başlatılabileceğini ifade etti.

Sırbistan'ın ''demokratik olgunluğa erişmesi'' gerektiğini belirten Rehn, bu ülkedeki demokratik güçlere, hedefe ulaşmak için ortak çalışma çağrısında bulundu. Sırp hükümetinin ordu, polis ve istihbarat birimlerini kontrol
altına alması gereği üzerinde duran Rehn, AB'nin Belgrad'dan ''söz değil somut eylem'' beklediğini söyledi.

Bosna'daki Sırp birliklerine 1992-1995 arasındaki savaş sırasında komutanlık yapan Mladiç, 8 bin Müslümanın öldüğü Srebreniça katliamı ve 10 binden fazla sivilin öldüğü 43 ay süren Saraybosna kuşatmasıyla ilgili olarak soykırım suçundan aranıyor.

Sırbistan, Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan mahkeme tarafından aranan Mladiç'i geçen ayın sonuna kadar mahkemeye teslim edeceğinin teminatını vermişti.