BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,87
ALTIN 2.825,85
HABER /  GÜNCEL

Sırbistan ve Kosova üst düzey görüşmelere başlıyor

Üç sene önce bağımsızlığını ilan eden Kosova ile ülkeyi tanımayan Sırbistan arasında üst düzey görüşmeler başlıyor. Görüşmeler, AB himayesinde yapılacak.

Abone ol

Sırbistan ve Kosova arasında, Kosova'nın üç sene önce bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana ilk üst düzey görüşmeler yapılıyor.

Kosova, geçen ay bağımsızlığının üçüncü yılını kutladı

Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor, ancak her iki taraf da Avrupa Birliği'nin himayesinde konuşmayı kabul etti.

Brüksel'deki görüşmeler, Kosova'nın gündelik hayatı için kritik önem taşıyan konular üzerine odaklanacak.

Bu konular arasında, telekomünikasyon ve hava sahası da var.

BBC'nin Belgrat'taki muhabiri Mark Lowen, iki tarafın da Kosova'nın bağımsızlığına dair pozisyonlarından geri adım atmayacağını, ancak AB üyeliği hedefinin tarafları uzlaşma konusunda ikna edebileceğini söylüyor.

Gözlemciler de, görüşmelerde elde edilecek ilerlemelerin Sırbistan ya da Kosova'nın olası Avrupa Birliği üyeliği açısından belirleyici olacağını söylüyor.

Görüşmelerden ne beklenebilir?

Reuters haber ajansına konuşan bir üst düzey Avrupa Birliği yetkilisi, "Görüşmelerin hedefi bölgedeki insanların hayatını iyileştirmek, Balkanlarda işbirliğini artırmak ve bölgeyi Avrupa standartlarına yakınlaştırmak" dedi.

Kosova şimdiye kadar aralarında Amerika Birleşik Devletleri ve AB üyelerinin çoğunun da olduğu 75 ülke tarafından tanındı.

Sırbistan ise Kosova'nın ticaret yapmasını engellemeye devam ediyor, Kosova pasaportu ya da ruhsatı taşıyan yolcuları durduruyor.

Kosova'nın karşı karşıya olduğu sorunlardan biri de, Belgrat'ın muhalefeti nedeniyle telefon kodu alamaması ve çoğu uluslararası ekonomik örgüte üye olamaması.

Sırbistan'ın başmüzakerecisi Borko Stefanoviç, yıl sonuna kadar bazı temel meselelerin çözüleceğini umduklarını ancak radikal ilerlemeler beklememenin gerekebileceğini söyledi.

Kosova'nın başmüzakerecisi ve Başbakan yardımcısı Edita Tahiri ise görüşmelerin ilişkilerin normalleşmesine hizmet etmesini istediğini söyledi.

Tahiri, bağımsızlık ve egemenlik çevresindeki meselelerin konuşulmayacağını, çünkü bu konuların "geri dönülemez bir şekilde karara bağlandığını" ekledi.

Brüksel'deki iki günlük görüşmeler, AB'li diplomat Robert Cooper'ın yönetiminde gerçekleşecek.

İki tarafın önümüzdeki aylarda düzenli olarak bir araya gelmesi umuluyor.

Kosova'nın çoğunluk nüfusunu oluşturan etnik Arnavutluklar, 1990'lı yıllarda Sırbistan'a karşı isyancı bir mücadele vermiş, yaşanan çatışmalarda 10 bin kişi ölmüş ve yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kosova, Birleşmiş Milletler'in idaresi altına girmiş, üç yıl önce ise tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti.