Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç'in 16 yıl boyunca saklanmasını sağlayan ağı ortaya çıkarmak için soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Abone olSırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, eski Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç'in 16 yıl boyunca saklanmasını sağlayan ağı ortaya çıkarmak için soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Tadiç, Mladiç'i koruduğu anlaşılan herkes hakkında dava açılacağını da söyledi.
Sırp Cumhurbaşkanı, Mladiç'in ailesinin talebi, avukatının da itirazlarına karşın Lahey'e gönderileceğini de açıkladı.
Mladiç, Lahey'de savaş suçları ve soykırım iddialarıyla yargılanacak.
Bosnalı Sırp komutan, özellikle Srebrenitsa'da 1995 yılı temmuz ayında 8 bine yakın Bosnalı müslüman erkek ve çocuğun öldürülmesinden suçlanıyor.
Srebrenitsa, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en kanlı saldırı olarak görülüyor.
Perşembe günü yakalanan Mladiç hakkında cuma günü çıkarıldığı Belgrad mahkemesince iadesine engel bir durum bulunmadığı yönünde karar verilmişti.
Avukatları karara itiraz ediyor. Eski Sırp komutan Mladiç, dün yakalandıktan hemen sonra yargıç karşısına çıkarılmış, ancak avukatlarının, yorgun görünen 69 yaşındaki zanlının sağlığının iyi olmadığını söylemesi üzerine duruşmaya ara verilmişti.
Mladiç'in Hollanda'ya sevkinin bir hafta alabileceği belirtiliyor.
Lahey'deki davanın da bir-buçuk yıl içinde başlayabileceği kaydediliyor.
Saraybosna'da protesto
Mladiç, 1995'te Srebrenitsa'da aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkeği öldürmekle suçlanıyor.
Soykırım yapmak ve insanlığa karşı suç işlemek ile de itham edilen Ratko Mladiç, Avrupa'da arananlar listesinin başındaydı.
Mladiç'in yakalanması Bosna'da farklı tepkilere neden oldu.
Saraybosna'da Mladiç'in destekçileri protesto gösterileri yaptı. Mladiç'in kahraman olarak görüldüğü kırsal kesimde de öfke vardı.
Ancak yakalanma haberi, savaşta mağdur olanları ve kurbanların yakınlarını sevindirdi.
Mladiç'in yakalanmasının Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyeliğine giriş sürecini hızlandırması bekleniyor.