Sırbistan hükümeti, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yla ilişkilerin normalleştirilmesi için Avrupa Birliği'nin arabuluculuğuyla yapılan anlaşmayı reddetti.
Abone olSırbistan hükümeti, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yla ilişkilerin normalleştirilmesi için Avrupa Birliği'nin arabuluculuğuyla yapılan anlaşmayı reddetti.
2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova, pek çok ülke tarafından tanınıyor, ancak Sırbistan tanımıyor.
Katılım müzakerelerine başlanması karşılığında, Sırbistan'dan Kosova'nın kuzeyindeki kontrolünden vazgeçmesini talep eden Avrupa Birliği, Belgrad yönetimine karar vermesi için bugüne dek süre tanımıştı.
Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne katılmadan önce komşularıyla ilişkilerini normalleştirmesi gerekiyor.
Kosova'da yaşayan çok sayıda Sırp, Priştine'deki Kosova yönetiminin otoritesini tanımıyor.
Sırbistan Başbakanı Ivica Dacic gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sırbistan hükümeti, müzakere heyetine Brüksel'de şifahen dile getirilen prensipleri kabul edemez. Çünkü Kosova'daki Sırp halkının tam güvenliği ve korunması garanti edilmiyor" dedi.
Geçen hafta da Avrupa Birliği'nin arabuluculuğuyla yürütülen sekizinci tur görüşmelerde, ilişkilerin normalleştirilmesine dair bir uzlaşmaya varılamamıştı.
AB'nin Dış İlişkiler Temsilisi Catherine Ashton Sırbistan'ın ret kararından üzüntü duyduğunu söyledi.
Yeni görüşme çağrısı
Ashton, "Bence Kuzey Kosova konusunda uzlaşma için tüm unsurlar masada. Sırp hükümetinin kararından üzüntü duyuyorum ve halklarının çıkarı için bir uzlaşma adına son bir çaba harcamaları çağrısında bulunuyorum" dedi.
Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vucic, Kosovalı Arnavut liderlerle yeni görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.
Ancak Ashton geçen hafta uzlaşmaya varılamamasından sonra, Brüksel'in arabuluculuk rolünün sona erdiğini söylemişti.
Vucic, "AB'den olumsuz yanıt gelirse, Sırbistan, Kosova AB için kötü bir haber olacaktır. Böyle olursa, biz de bir sonraki adımımızı düşünmeye başlamak zorunda kalırız. Sırbistan'ın dünyadan tecrit olmasını istemiyoruz, ama çıkarlarımızı da korumalıyız. Bir uzlaşmaya varmamız çok önemli" diye konuştu.
Kosova'daki Arnavut çoğunluk ve geride kalan Sırp azınlık arasındaki şiddet olaylar son yıllarda özellikle Sırbistan sınırı çevresindeki kuzey bölgelerinde artmaya başladı.