Yeni anayasa için kamuoyu oluşturmaya çalışan TBMM Başkanı Çicek, nasıl bir anayasa yapacaklarını söyledi
Abone olTBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2012 yılının anayasa yılı olacağını söyledi. Kavga ortamında hiçbir şey yapılamayacağının altını çizen Çiçek, “Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılamaz. Birbirimizin elini sıktığı ortamda anayasa yapılır. Sıradan bir anayasa yapmayacağız. Her gün gerilime, kavgaya imkan veren bir anayasa yapmayacağız. Geleceğimizi teminat altına alacak sorunların çözümüne kolaylık getirecek bir anayasa yapmak istiyoruz.” dedi.
“Anayasa Platformu” girişimi tarafından İzmir’de düzenlenen ‘Türkiye konuşuyor vatandaş toplantıları’nın beşincisine katılan Cemil Çiçek, burada yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğe dikkat çekti.
Kültürpark 1 No’lu salonda 750 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya katılanların yaklaşık 250’sinin kadın olması dikkat çekti. 13 sivil toplum örgütünün destek verdiği toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlık yaptı. Sırasıyla sivil toplum örgütü ve Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin temsilcisine söz verildi. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da birer konuşma yaptığı toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Sanıyorum Türkiye’nin görmek istediği tablo şu tablodur. Meclis'te grubu bulunan dört siyasi parti burada. Çatı kuruluşları burada. Demek ki Türkiye siyasetçisi, meslek örgütleriyle birlikte bir fotoğrafı vermek istiyor. Bu sorunlar nasıl çözülür diyorsanız, Türkiye’nin her alanına bu fotoğrafı yerleştirebilirsek sorunları çözeriz. Bu tablo kolay oluşmadı. Bu noktaya kolay gelinmeli. Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılamaz. Birbirimizin elini sıktığı ortamda anayasa yapılır. Sıradan bir anayasa yapmayacağız. Her gün gerilime kavgaya imkan veren bir anayasa yapmayacağız. Geleceğimizi teminat altına alacak sorunların çözümüne kolaylık getirecek bir anayasa yapmak istiyoruz. “şeklinde konuştu.
Sayıların önemine dikkat çeken Cemil Çiçek, “Ey İzmirliler ey Türkiye, 2012 yılı anayasa yılı olsun. Anayasa tartışmalarını geride bırakıp geleceğe bakalım. 1912 de var. Onu unutmayın 100 yıl önce milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilip bu aziz vatana sığındığı Balkan acılarını yaşadık, unutmayın, unutturmayın. 2012’de bir sevinçle bunu bitirelim. Hedefimiz ne? Türkiye’yi daha çağdaş, daha modern ve güçlü yapacak bir anayasa yapmak. Bunun için de böyle bir atmosfere ihtiyaç var. Bu tablodan Türkiye’nin çıkaracağı çok büyük ders var. Kavga ederek bir şey elde edemeyiz. Anayasa için böyle bir iklime ihtiyaç var.” diye konuştu.
Platformu oluşturan girişim grubu şöyle: TOBB, TZOB, TESK, TÜRK-İŞ, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR- SEN, T.KAMUSEN, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Türkiye Noterler Birliği yer aldı. Ayrıca, toplantıların ilki Ankara’da yapılırken sonrakileri Konya, Edirne ve Diyarbakır’da takip etti.