BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Sır dolu albay deli etti

Dink cinayetinde ihmalle suçlandı. Kilit isim mahkemede ifade verdi. Verdiği yanıtlar avukatları deli etti.

Abone ol Hrant Dink'in öldürüleceğine dair istihbaratı görmezden geldi mi? Jandarma komutanı Albay Ali Öz hiçbir şey hatırlamadı.  Avukatlar sürekli hatırlamıyorum ifadesini kullanan albaya hafıza sorunu yaşıyor musun sorusunu yöneltti. Ali Öz emekli olunca konuyla ilgili kitap yazacağını söyledi..

Eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi davasında tanık olarak Bursa Adliyesi’nde ifade verdi. Öz, Hrant Dink’in öldürüleceğine dair kendisine bilgi verilip verilmediğini hatırlamadığını söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Albay Ali Öz ve dönemin İl İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı M.Y. hakkında “istihbaratı gizlemek ve işlem yapmamaktan” soruşturma açılmasına karar verildiğini bildirmişti.

Mahkeme Başkanı Tülin Ertuğrul Özkan'ın, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde ''Görevi kötüye kullanma'' suçundan yargılanan Jandarma Kıdemli Başçavuş O.Ş ve Uzman Çavuş V.Ş'nin ifadelerini okumasının ardından, Albay A.Ö, şunları kaydetti:

BİLGİ GELDİĞİNİ HATIRLAMIYORUM

''O.Ş. ve V.Ş'nin söylediği gibi olay öncesi bana bir bilgi geldiğini hatırlamıyorum. Toplantıda herhangi bir şekilde söylenmedi, konu gündeme gelmedi. Gerçekten ben hatırlamıyorum. Öyle bir istihbari bilgi ellerine geçmiş ise zaten bu kişiler bu işin kursunu gören, eğitimini alan personel olup, ne yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Böyle bir konunun öğrenilmesi halinde bunun hemen kayda girmesi gerekirdi. Toplantıda gündeme getirilip getirilmemesi çok önemli değildir. Onların görevi böyle bir duyumu kayda aldıktan sonra şube müdürüne bildirmektir. Şube müdürü de bana bildirdiği takdirde ben gelen bilgiyi kabul edip, gereğinin yapılıp yapılmayacağına o zaman karar veririm. İstihbarat bilgileri bana ulaşmadan önce kayda girer. İşleyiş bu şekildedir. Benim anlatılanlar ile ilgili bilgim ve görgüm bu kadardır.''

CEVAPLAMAK İSTEMİYORUM

Albay A.Ö, Dink ailesinin avukatlarından Ergin Cinmen'in, ''M.Y, A.O.Ç, H.P, G.G, H.Y ve G.A'yı tanıyor musunuz? Bu kişilerle aranızda bir husumet oldu mu?'' yönündeki sorusuna, ''Bu kişiler benim personelimdi. Bu askeri bir konu olduğu için cevaplamak istemiyorum'' dedi.

DİNK'İ TANIMIYORMUŞ

Avukatlardan Hakan Bakırcıoğlu'nun ''Hrant Dink'i tanıyor muydunuz'' sorusunu ise Albay A.Ö, ''Olaydan önce ne Hrant Dink'i ne de gazetesini tanımıyordum, bilgi sahibi değildim'' diye yanıtladı.

A.Ö, ''Türkiye aleyhine yapmış olduğu konuşmalara tepki olarak Hrant Dink'in öldürülmesi meselesi bir terör olayı mıdır, terör suçu mudur, yoksa asayiş suçu mudur, asayiş olayı mıdır?'' yönündeki bir soruya da ''Eğer bireysel amaçla işlenmiş ise asayiş suçu, ancak 3-5 kişi bir araya gelip örgütlenerek bu suç işlenmiş ise terör suçu gözü ile bakarım. Ancak bunun değerlendirmesini yargı yapacaktır'' yanıtını verdi.

HAFIZA SORUNU YAŞIYOR MUSUN SORUSU

Trabzon'daki Mc Donalds'ın bombalanması olayını hatırlayıp hatırlamadığının sorulması üzerine A.Ö, ''Ben hatırlamıyorum. Olay emniyet bölgesinde meydana gelmişti. O tarihte Trabzon'da olup olmadığımı da bilmiyorum'' dedi.

Bunun ardından avukatların ''Hafıza sorunu yaşıyor musunuz'' yönündeki sorusunu ise A.Ö, ''Herhangi bir sorunum yoktur'' diye yanıtladı.

EMEKLİ OLUNCA KONUŞURUM

Bu arada, Albay A.Ö, mahkeme salonu çıkışında gazetecilerin davaya ilişkin soruları üzerine, ''Şu an askeri görevliyim. Belki emekli olunca konuşuruz, belki de kitap yazarız'' diye konuştu.