BIST 9.904
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.966,55
HABER /  SAĞLIK

'Sinüzit'in ilacını bir Türk buldu

Bir çoğumuzun şikayetçi olduğu ve ilacı bulunamadığı için her yıl çekmek zorunda kaldığı sinüzit hastalığının ilacını Türk Bilim Kadını Eda Alemdar buldu

Abone ol

İNTERNET HABER- Bir çoğumuzun şikayetçi olduğu ve ilacı bulunamadığı için her yıl çekmek zorunda kaldığı sinüzit hastalığının ilacını Türk Bilim Kadını Eda Alemdar buldu.

Makedonya'da Goce Delcev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Eda Alemdar, kendi uğraşlarıyla bulduğu ilacın patentini almak için Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Alemdar'ın patent başvurusunu inceleyen Patent Enstitüsü, Türkiye'dedaha önce böyle bir buluş olmadığını tespit ettikten sonra Avusturya Patent Enstitüsü'ne gönderdi.

Patent Enstitüsü tarafından başvurusu kabul edilen ve ilan edilen buluş, patent panding adı verilen patent koruma programı kapsamına alındı.

Eda Alemdar, ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak ve zaman içinde sona erdirmek için milli ilaç üretimini destekleyen hükümetin kendi buluşuna destek olmasını istiyor.

Projesinin TÜBİTAK teşvikiyle bu aşamaya geldiğini ifade eden Alemdar, kendi bireysel çaba ve araştırmalarıyla buluşu yaptığını belirterek, "Yaptığım çalışmalar sonucu sinüzit hastalığına çare olacak ilacı yaptım. Kronik bir sinüzit hastası olmam, bu yönde çalışmama katkı sundu. İlacı kendimde denedim ve tek doz uygulamasında olumlu sonuç aldım." şeklinde konuştu.

Buluşunun yurt dışından beyin göçünü ülkemize çekmek isteyen hükümet tarafından sahiplenilmesini isteyen Alemdar, bu buluşunun gelişmesi ve yeni ilaçlarının keşfine destek olunmasını istedi. Kendi imkanlarıyla bu işe girdiğini ifade eden Eda Alemdar, "Uluslararası patente başvurmak için büyük miktarlarda para gerekiyor. Üniversitenin sunduğu imkanlarla araştırmalarımı sürdürüyorum" dedi.

İlaç hakkında da bilgi veren Alemdar, sinüs kanallarının enfeksiyonla kapanması yüzünden bu hastalığın oluştuğunu, geliştirdiği ilacın kanalları bir daha tıkanmamak üzere açtığını ve hastalığı sona erdirdiğini ifade etti. İlacın ayrıca solunum yolu enfeksiyonları, baş ağrısı hastalıklarına (migren) da iyi geldiğini ifade eden Alemdar, osteoporoz (kemik erimesi), sonsuz hücre bölünmesi ve beyin lobları transplasyonu üzerinde çalışmalar yaptığını da kaydetti.