BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,32
ALTIN 2.938,60
HABER /  GÜNCEL

Sinsi silah fosfor bombası!

Bu harekat bittiğinde akıllarda hep bu görüntü kalacak. Ahtapot şeklindeki fosfor bombaları. Peki etkilerini biliyor musunuz?

Abone ol İNTERNETHABER- İsrail fosfor bombası kullanıyor, tıpkı 2 yıl önce Lübnan'da olduğu gibi. Daha anlaşılabilir bir dille konuşursak yangın silahı deniliyor bu sinsi silaha..

İsrail ve ortağı Amerika bu silahı çok seviyor. Çünkü Irak ve Lübnan'da bu bombalar kullanıldı. Hava ile karışmasından ortaya çıkan reaksiyonun yarattığı yakıcı etki ilk bakışta anlaşılamıyor. Peki nasıl bir silan bu?

Nerelerde ve nasıl kullanılıyor?

Bunlardan biri, bir bölgeyi işaretleyerek, düştüğü yerde havada asılı kalan bir duman tabakası bırakıyor. Bunu gören diğer uçaklar ve uzaktaki topçu, saldırısını gekçekleştiriyor. Bomba, bir diğer kullanım alanında ise düşman askerlerini yakmak üzerine kullanılıyor. Yere düşmeden açılan ve dağılan fosfor havayla temas eder etmez tutuşuyor.

İnsan içte dışa doğru yanıyor

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmemekte ve yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürüyor.

Kemikler yanıyor elbiseler pürüzsüz

Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koyuyor. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamıyor. Nihai etki, napalm bombasının aynısı gibidir.

Özel olarak yasaklanmadı ama

Pek çok insan hakları örgütü fosfor bombalarının kimyasal silah kategorisine alınmasını istiyor. Tartışmalı silah için ABD bu silahın kullanımının aykırı olmadığını savunuyor. Dayandıkları nokta ise herhangi bir anlaşma çerçevesinde özel olarak yasaklanmamasını gösteriyorlar.

Sözleşmeler ne diyor?

Bu durumda, yangın silahı olarak beyaz fosfor, 1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu kapsamına girmektedir. Cenevre Sözleşmesi bu silahların sivil yerleşimlerde yangın çıkarma amacıyla kullanılmasına izin vermiyor. Fosfor bombalarının sivil yerleşimlerdeki askeri hedeflere hava saldırılarında kullanılması da yasak. ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamadı.