Son günlerde çokça duyduğumuz pankreas kanseri riskini ortadan kaldırmak için bu hastalığı iyi tanıyın
Abone olTakvim gazetesinde yer alan habere göre pankreas kanserini tanımlamak için öncelikle pankreas ve görevlerini bilmek gerekiyor.
Pankreas 15 cm boyunda, üst batın içinde derinde ve merkezi bir konumda bulunan bir organ. Mide, ince bağırsak, karaciğer ve dalakla çevrelenmiştir. Pankreasın iki işlevi bulunmaktadır. Birincisi, yağ ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesidir. Pankreasın diğer işlevi, insülin ve diğer birçok hormonu salgılamaktır. İnsülin vücudun kan şekerini (glükoz) kontrol eder. Adacık hücreleri (pankreastaki üç hücre türünden biri) insülin üreten hücrelerdir.
BELİRTİLER
Sarılık; En sık ve en erken ortaya çıkan belirtidir. Başlangıçta gözlerde ortaya çıkar, daha sonra deride sararma olur, idrar renginin koyulaşarak 'çay renkli idrar' yapma takip eder.
Ağrı; Önceleri müphem karın ağrısı olarak tanımlanan, hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır.
Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir.
Kilo kaybı; İştah kaybı ile birlikte yetersiz gıda alımı sonucunda hasta kilo verir.
Diyabet; Aniden ortaya çıkan, genetik olmayan şeker hastalığının belirtisi olabilir...
PANKREAS KANSERİ
Pankreastaki sağlıklı hücreler anormalleştiğinde ve çok hızlı çoğalmaya başladığında pankeras kanseri gelişir. Anormal hücreler pankreasta tümör olarak adlandırılan bir kütle oluştururlar. Bir tümör vücudun diğer kısımlarına yayılma becerisine sahipse malign (habis) olarak nitelendirilir. En sık görülen malign pankreas tümörleri adenokarsinom olarak bilinen ve sindirim enzimlerinin üretiminde yer alan hücrelerden köken alan tümörlerdir.
Bu hücreler, sindirim ve pankreas sıvısının içinden aktığı pankreas kanalının yüzeyini kaplarlar (kanal hücreleri). Kanser adacık hücrelerinde de oluşabilir ancak bu daha seyrek görülen bir durumdur. Pankreas kanalı hücrelerinin kanseri genellikle pankreas kanseri ya da pankreas adenokarsinomu olarak adlandırılır. Pankreas kanserinin beslenmeyle ilişkisi olabilir. Ancak sigara tüketimi gibi yaşam biçimiyle ilişkili alışkanlıklar yada etnik kökenle ilişkili olduğu gösterilmemiştir.
KORUNMA YOLLARI
Haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları tüketmek kanserden korur. Balık pankreas kanserinin büyümesine engel olur.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Sosyetik güzel Ceyla Gölcüklü'nün ve birçok ünlü ismin hayatını kaybetmesine neden olan pankreas kanseri, sinsi belirtilerle ortaya çıktığı için tanı zor olabilir. Test sonuçlarına göre hasta için en uygun tedavi programı planlanır.
Pankreas kanserinde üç ayrı tedavi yaklaşımı uygulanmaktadır. Cerrahi: Bu tedavi yaklaşımında tümör çıkarılır. Kemoterapi : Kanser hücrelerinin öldürülmesi için çeşitli ilaçlar kullanılır. Radyasyon tedavisi bu yaklaşımda kanser hücrelerini öldürmek ve büyümelerini engellemek için X ışınları kullanılır.
TANISI GEÇ KONULDUĞUNDA 6 GÜN İÇİNDE ÖLÜM GERÇEKLEŞİYOR
Dünyanın en ünlü araştırma hastanelerinden MayoClinic uzmanları da, pankreasta başlayan kanserin lenflere sıçramadan önce fark edilmesi halinde 5 yıl hayatta kalma şansı yüzde 16’ya kadar çıkabiliyor. Ancak pankreas kanserinin dışa vuran belirtiler; karın ağrısı, kilo kaybı, depresyon, ciltte sarılık gibi zor fark edilen unsurlar olduğu için teşhis konduğunda genellikle çok geç oluyor. Normal vakaalarda teşhis konduktan sonra 5 yıl hayatta kalma oranı yüzde 5. Hastalık fark edilip tanısı konduğunda genelde çok geç kalındığı için ölüm ortalama 6 ay içinde gerçekleşiyor.