BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,71
ALTIN 2.975,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Sınırda bayramlaşma tehlikeye girdi

Referandumun Ramazan Bayramı'nın 4'üncü gününe gelmesi nedeniyle yatılı bayramlaşmanın tehlikeye girdiği bildirildi.

Abone ol

Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ile Mardin illerinde bu yıl 21'incisi gerçekleştirilecek yatılı bayramlaşmanın Ramazan Bayramının 4'üncü gününe gelmesi nedeniyle vatandaşlar, çözüm bulunmasını istiyor.

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında yılda iki kez gerçekleştirilen yatılı bayramlaşma sınır illerinin valilerinin Suriye'deki mevkidaşları ile imzalanan protokol ile yatılı bayramlaşmanın esasları belirleniyor. Yatılı Bayramlaşmalara, Ramazan ve Kurban Bayramlarının 2,3,4 ve devam eden günlerde yapılıyor. 12 Eylül'de yapılacak referandumun Ramazan Bayramının 4'üncü gününe gelmesi üzerine vatandaşlar bayramlaşma için bir çözüm üretilmesi bekleniyor.

İHA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, Yatılı Bayramlaşma ile ilgili esaslar Ramazan ayı içerisinde sınırın iki yakasındaki yetkililer bir araya gelerek gün ve geçiş esasları ile Suriyelilerin mi yoksa Türk vatandaşlarının mı birbirine misafir olacaklarını belirlediği, yılda iki kez gerçekleştirilen bayramlaşmada bir bayram Suriyeliler, Türkiye'ye konuk olurken, diğer bayram ise Türk vatandaşları Suriye'ye konuk olduğu bildirildi.

BAYRAMLAŞMA TARİHÇESİ

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye ve Suriye Cumhuriyeti devlet sınırının belirlenmesinden sonra sınırın iki yakasında bu yıl Ramazan Bayramında 21'ncisi gerçekleştirilecek.

Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ile Mardin'e bağlı sınır kapılarından 80 bin kişi 48 saatliğine Suriye'ye veya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyor. 2000 yılından önce tel örgülerin arkasından iki ülke vatandaşlarının birbirlerine hediye atması ve birbirlerinin uzaktan bayramını kutlamasının yürek burkan görüntülerinin Türk ve dünya medyasında yer alması üzerine Türkiye ve Suriye'deki sınır valileri bir araya gelerek, bayramlaşmayı ilk önce gümrük sahalarında iki ülke halkının kutlamasına izin verildi. Daha
sonra bu uygulamadan vazgeçilerek, akrabaların birbirlerine 48 saatliğine konuk olmasına izin verildi.