Almanya'nın ardından Avusturya, Slovakya ve Hollanda'da da mülteci akınına karşı sınır kontrollerine başlıyor. Macaristan ise Sırbistan sınırındaki tel örgülerin inşasını tamamladı.
Abone olAlmanya'nın ardından, mülteci akınıyla baş etmek için diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Avusturya, Slovakya ve Hollanda da sınır kontrollerine başladı.
Macaristan'ın da Sırbistan sınırına çektiği tel örgüler tamamlandı ve geçiş noktası olarak kullanılan tren rayları kapatıldı.
Macaristan'ın Roszke kentinde geçişlerdeki boşluklar, arkası dikenli tellerle kaplı konteyner vagonlarıyla kapatıldı. Göçmenler resmi kayıt merkezlerine yönlendirildi.
Ülkenin, gece yarısından sonra kaçak yollarla ülkeye giren göçmenlerin tutuklanması dahil bir dizi sert önlemi yürürlüğe sokması bekleniyor.
Başbakan Viktor Orban, Macar TV2 kanalına yaptığı açıklamada sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan edilebileceğini söyledi.
Avusturya polisi, Macaristan'dan ülkeye geçenlerin sayısının 7 bin olduğunu duyurdu. Pazar günü sınırı geçenlerin sayısı da 14 bin olarak verildi.
Avusturya Başbakanı Werner Faymann, öncelikle ülke içinde insani yardım ulaştırılması için ordunun görevlendirildiğini söyledi ve birliklerin gerekli görüldüğü takdirde sınır bölgelerine konuşlandırılabileceğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner de "Eğer Almanya sınır kontrolleri uygularsa, Avusturya da sınır kontrollerini sıkılaştırmalı" dedi.
Diğer yandan AB İçişleri Bakanları Brüksel'deki toplantıda 120 bin sığınmacının yerleştirilmesi konusunda prensipte anlaştı.
AB başkanlığını yürüten Lüksemburg, anlaşmanın bakanların bir araya geleceği 8 Ekim'de yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
Sığınmacıların AB ülkeleri arasında nasıl paylaşılacağının ayrıntıları açıklanmadı. Bazı ülkeler mecburi kota uygulamasına karşı çıktı.
Almanya ile Avusturya arasındaki tren seferleri 12 saatliğine askıya alındı.
Almanya bu yıl 800 bin mülteci kabul etmeyi planlıyor.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maziere bir basın toplantısında "Bu önlemlerin amacı Almanya'ya mülteci akışını kısıtlamak ve ülkeye girişleri kontrol altına almak" dedi.
AB ülkelerinde serbest dolaşımı düzenleyen Schengen anlaşması, sınır denetimlerine geçici olarak geri dönülmesine izin veriyor.
Ege'de mülteci faciası
Birçok mülteci Almanya ya da diğer AB ülkelerinde sığınma hakkı almalarını önleyeceği düşüncesiyle Yunanistan ya da Macaristan gibi ülkelerde kaydolmayı reddediyor.
Çek Cumhuriyeti de Avusturya sınırındaki denetimleri artıracağını duyurdu.
Dün de Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri 100 kadar mültecinin bulunduğu bir teknenin batması sonucu 11'i çocuk en az 34 kişinin Ege Denizi'nde boğulduğunu duyurdu.
Yunanistan'daki BBC Muhabiri Lyse Doucet bunun Ege'de bir defada en çok insanın öldüğü mülteci faciası olduğunu söylüyor.
Mülteci akını Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve Almanya rotasında devam ediyor.
AB Komisyonu geçen hafta 120 bin mültecinin Avrupa geneline zorunlu kotalarla dağıtılmasına karar vermişti. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ise bu karara karşı çıkıyor.