BIST 10.032
DOLAR 35,41
EURO 36,52
ALTIN 3.050,78
HABER /  GÜNCEL

Sınır karakolunda şoke eden görüntü!

Sınırlara 'özel ordu' tartışması 'seyyar karakol'ların perişan halini ortaya çıkardı. Ekranda gördüğünüz bu kareler bir baraka değil sınır karakolu..

Abone ol

Uzmanlar, sınır güvenliğinin, Avrupa'da olduğu gibi İçişleri Bakanlığı'na bağlı, ayrı olarak yapılandırılan profesyonel birimler tarafından sağlanmasını öneriyor.

İçeride "alan güvenliği" konusunda, Batıdan taşınan veterörle mücadeletecrübesinden yoksun birlikler yerine, polis özel kuvvetlerin görev yapması talep ediliyor.

"Özel ordu" tartışmaları, Türkiye'nin terörle mücadelede dünya standartlarında yeniden yapılanması gereğini de ortaya koydu.

Bugün Gazetesi'nin hudut bölgesinde çektiği bu görüntüler, sınırda görev yapan asker yakınlarını adeta can evinden vurdu. Adına karakol denen barakadan öteye geçemeyen harabenin içten ve dıştan görüntüleri ise görenleri adeta şok ediyor..

Türkiye'de halihazırda hem sınır güvenliği hem karakollar hem de iç güvenliği (alan güvenliği) askerler sağlıyor. 'Alan güvenliği'ni sağlamak için de her yıl Batı'dan 50 tabur, yaklaşık 28 bin personel, Mart-Kasım ayları arasında Doğu'ya kaydırılıyor. Bu taburlar, "seyyar karakol" gibi görev yapıyorlar.



TECRÜBESİZ ERLER
** Ancak çoğunluğu, tecrübesiz erlerden oluştuğu için, savunmasız alanlarda çokça can kaybı veriliyor. Üstelik bu taburların yiyecek, personel, mühimmat ve operasyon toplam maliyetleri de aylık 1 milyon lirayı buluyor.

** Dolayısıyla sistem hem maliyetli hem de Türkiye'nin güvenlik zaaflarına neden oluyor. "Özel ordu" tartışmalarıyla gündeme gelen sistemde ise, yaklaşık 7 bin kişilik profesyonel komandonun terörle mücadelede görev alması hedefleniyor.

**Sınır güvenliği için 10 bin kadar uzman erin 5 yıl süreyle bölgede görev yapması öngörülüyor.



SEYYAR KARAKOL TABURLARI
** İçeride "alan güvenliği" ise, yine Batıdan taşınacak "seyyar karakol" taburlarına bırakılıyor.

Uzmanlar ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye ülkeler başta olmak üzere birçok devlette uygulanan ve başarılı sonuçlar veren yapıya geçmesini savunuyor.

** Buna göre, askerin görev yapacağı ve operasyonel komando birliklerinin konuşlandığı karakol sayısı ihtiyaç ile sınırlandırılıyor. Yine bu karakolların, tıpkı İran'daki sınır karakolları gibi stratejik noktalarda muhkem şekilde inşası öngörülüyor.

** Böylece terör örgütünün baskınlarına fırsat verilmeyeceği gibi, birliklerin operasyon kabiliyeti de genişletiliyor. Sınır güvenliğinin ise, Avrupa'da olduğu gibi İçişleri Bakanlığı'na bağlı ayrı olarak yapılandırılan profesyonel birimler tarafından sağlanması öneriliyor.

** İçeride "alan güvenliği" konusunda da uzmanlar, Batıdan taşınan ve terörle mücadele tecrübesinden yoksun birlikler yerine, polis özel kuvvetlerin görev yapmasını öneriyor.

Böylece Batıdan getirilen ve "seyyar karakol" olarak çok zor şartlarda görev yapan taburların yerini, tecrübeli ve operasyon kabiliyetine sahip, teröristlerin hareket alanını daraltacak özel kuvvetler almış alacak.

** Uzmanlar, profesyonel komandolar, profesyonel özel kuvvetler ve sınır güvenliğinde profesyonel birimlerin, hava ve istihbarat desteğiyle terörün belini kıracağını savunuyor.

TAŞIMALI ASKERLİK

Batıdan getirilen ve çok az eğitime sahip askerler "seyyar karakol"larda çok zor şartlar altında görev yapıyor. Uzmanlara göre bu taburların yerini, tecrübeli ve operasyon kabiliyetine sahip, teröristlerin hareket alanını daraltacak özel kuvvetlerin alması şart.