Çin'in Uygurları sorumlu tuttuğu olaylarda 40'ı 'isyancı' olmak üzere 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Pazar günü yaşanan şiddet olayları Uygurlu akademisyen İlham Tohti'nin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından sonra çıkmıştı.
Abone olÇin'in Şincan bölgesinde Pazar günü yaşanan ve Çin hükümetinin "terörist saldırı" olarak tanımladığı olaylarda ölü sayısının 50'ye yükseldiği belirtildi.
Daha önce yapılan açıklamalarda ölü sayısının sadece 2 olduğu belirtilmişti. Dün bölgedeki devlet haber ajansı ise, "Olaylarda 40 isyancı, 6 sivil ve 4 asker öldü" dedi.
Son aylarda Şincan bölgesinde Çin güvenlik güçleri ile yerel halk arasındaki çatışmalar tırmanışa geçmişti.
'Radikaller'
Bölgesel devlet haber ajansı Tianşan, Pazar günü yerel saat ile 17:00 sularında iki polis karakolunda patlamaların meydana geldiğini, aynı zamanda bir pazar yerinin ve bir de mağaza girişinin hedef alındığını yazdı.
"İsyancılar ya üzerlerindeki bomba düzeneğini patlattı ya da güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü" diye devam eden haberde, 54 sivilin yaralandığı ve iki kişinin de olaylarla ilgili olarak gözaltına alındığı belirtildi.
Çin haber ajansının haberinde Pazar günü yaşananların baş sorumlusunun Murat Tursun olduğu iddia edildi ve "Bu kişi 2003'ten bu yana isyancılar içerisinde faaliyet gösteriyordu" dendi.
Şincan bölgesinden gelen haberlerin teyit edilmesi bölgeye giriş çıkışların ve haber akışının çok sıkı bir denetimden geçmesi nedeniyle mümkün olmuyor.
Çin, isyancı Uygurların faaliyetlerinin ülke dışındaki 'terör örgütleriyle' bağlantılı olduğunu savunuyor.
Uygurlar ise Çin'in baskıcı politikalarının yerel halk içerisindeki öfkeyi körüklediğini söylüyor.
Yine bu yıl içerisinde yaşanan şiddet olaylarında Şincan'daki Kunming ve Urumçi bölgelerinde onlarca kişi hayatını kaybetmişti.
Sadece Haziran ayında Yarkant bölgesinde çıkan olaylarda 96 kişi ölmüştü.
Yaşanan son olaylar ise, yurtdışında "Uygur halkının haklarını savunan ılımlı bir kişilik" olarak tanımlanan akademisyen İlham Tohti'nin yargılanıp suçlu bulunmasıyla aynı döneme denk geldi.
İlham Tohti Çin mahkemesi tarafından "ayrılıkçı" olmakla suçlanmış ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Mahkemenin kararı ABD tarafından sert bir dille eleştirilmişti.
Şincan'daki Uygurlar:
- Türkçeye yakın bir dil konuşan Müslüman Uygurlar Şincan nüfusunun yüzde 45'ini oluşturuyor
- Çin 1949'da Doğu Türkistan adıyla bağımsızlık ilan eden bölgeye askeri müdahalede bulunmuş ve direnişi kırmıştı
- Uygurlar kültürel miraslarının Çin tarafından silinmek istediğini söylüyor.