BIST 9.651
DOLAR 34,59
EURO 36,31
ALTIN 2.970,03
HABER /  GÜNCEL

Şincan'da iki Uygur'a idam, üçüne hapis cezası

Çin'in Şincan özerk bölgesinde Nisan ayında güvenlik güçleriyle bir ailenin üyeleri arasında çıkan kanlı çatışmalarla ilgili olarak iki kişiye idam cezası verildi.

Abone ol

Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki şiddet olayları nedeniyle suçlanan iki Uygur'a idam, üç kişiye de hapis cezası verildi.

Kaşgar kentinde 23 Nisan günü meydana gelen olaylarda 21 kişi . Ölenlerden 15'i güvenlik görevlisi veya resmi yetkiliydi.

Çinli yetkililer olaydan "teröristleri" sorumlu tutarken, resmi medya idama mahkûm edilenlerden birinin terörist grup kurucusu olduğunu yazdı.

Müslüman Uygurlar, Şincan bölgesinde nüfusun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor.

Uygulara göre on yıllardır bölgeye Han Çinlilerinin yerleşmesini teşvik eden devlet politikaları, geleneksel Uygur kültürünün bölgedeki egemenliğini geriletiyor.

Çin yönetimi Uygur bölgesinde ayrı bir yönetim isteyen "köktencilerin" şiddet olaylarını kışkırttığını söylerken, Uygur aktivistler Çin hükümetini, bu tehdidi abartarak sert tedbirler almakla suçluyor.

Şincan'dan gelen haberleri doğrulamak kolay değil, çünkü bölgeye ulaşabilen yabancı gazeteciler sıkça tehdit ve tacizlere maruz kalıyor.

Olup biteni anlamak için olay yerine giden BBC ekibi de önce polis tarafından bir hükümet binasına götürülmüş, sonra da bölgeyi terk etmeye zorlanmıştı.

Farklı iddialar

Kaşgar'daki orta dereceli mahkeme, cinayet ve terörizmle suçlanan sanıklardan Musa Hesen ve Rehman Hupur hakkında idam cezası verdi.

Diğer üç sanık ise 9 yıldan ömür boyuna uzanan hapis cezalarına çarptırıldı.

Şinhua haber ajansının aktardığına göre dinci köktenciliği teşvik etmek için yasadışı faaliyet göstermekle suçlanan grup, 10 patlayıcı aygıt yaptı ve patlayıcı madde denemeleri gerçekleştirdi.

Resmi makamlar, olayların çıkış noktasının, güvenlik yetkililerinin şüphe üzerine bir eve gittiği sırada yaşanan çatışma olduğunu kaydediyor.

İddiaya göre, evle birlikte çok sayıda güvenlik görevlisi yanarak ölürken, şüphelilerden altısı da öldürüldü.

Selibuya kasabasında yaşayanlar ise BBC'ye, bir aile ile yetkililer arasında uzun süredir anlaşmazlık olduğunu belirtti.

Aktarılanlara göre yetkililer bu ailenin erkek üyelerini sakallarını kesmeye, kadın üyelerini ise tamamen örtünmekten vazgeçmeye zorluyordu.

Dünya Uygur Kongresi de, hükümetin "temizleme" kampanyası yürüttüğünü öne sürüyor.

Müslüman Uygurlar ile Han Çinlileri arasında 2009 yılında özerk bölge başkenti Urumçi civarında meydana gelen çatışmalarda 200'e yakın kişi hayatını .

Urumçi'nin yaklaşık 200 km. güneydoğusunda Haziran ayında çıkan çatışmalardaysa en az 35 kişi .