Sınavlarda başarılı olabilmek için girilecek sınavın özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak da önem taşıyor.
Abone olYGS sonucunda adaylara Mayıs ayının ikinci haftasında sınav sonuç belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın 6 ayrı puanı (YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6) ve bu puanlara göre başarı sırası yer alacak.
Bu puanlar adayın, YGS'yi kazanıp kazanmadığını, sınavın ikinci aşamasına girme hakkını kazanıp kazanmadığını gösterecek.
Ayrıca aday bu puanları, sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlara, açık öğretim fakültesine, bazı lisans programlarına, özel yetenek sınavına başvuruda kullanacak.
YGS'yi kazanmış olmak için adayın herhangi bir puan türünden en az 140 puan alması gerekiyor.
Böylece aday önlisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. İkinci aşamaya yani Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) katılabilmek için YGS puanlarından en az birinden 180 ve üzerinde puan almak gerekiyor.
Hafıza için havuç yorgunluğa portakal
alışkanlığımızın başarı veya başarısızlık üzerinde de etkisi var. Balık belleği güçlendirirken, B vitamini stresi önlüyor.
Besinlerin güçleriyle ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen , B vitaminin stresi önlediğini balığın konsantrasyonu artırdığını söyledi.
Koçak'dan besinler ve etkileri:
- Sevdiğiniz bir balık cinsinden en az 2 defa balık tüketmeye çalışın böylece, Omega-3 yağ asitlerinden olan Docoso Hegzanoic Acid' in(DHA), belleği güçlendirici etkisi, öğrenmeyi ve konsantrasyonu da artırıcı etkisinden faydalanırsınız. Balık yeme alışkanlığınız yoksa günaşırı(haftada 3-4 kez) tablet olarak tercih edebilirsiniz.
- B vitamini, stresi önler ve rahatlatır. B vitaminini ekmek, kuru baklagiller ve tahıllar gibi gıdalardan almak mümkündür. Sınav haftasında ekmeği azaltmayın ve kaldırmayın. Özellikle sınavdan önceki gün öğlen veya akşam sevdiğiniz bir türünü çok yağlı olmamak kaydıyla yiyebilirsiniz.
- Hatırlama yeteneğini artırmak ve güçlü bir vücut için antioksidanlardan faydalanılabilir. Bunun için, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir. Çilek, portakal suyu veya C vitamini açısından zengin meyveler olarak seçilebilir.
- Dengesiz beslenme (aşırı alımına dayalı tek yönlü beslenme), aşırı şeker tüketimi, uzun süre , öğün atlamak hafızayı zayıflatabilir. Bu sebeple sınava hazırlanırken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı ve öğün atlanılmamalıdır.
- Ceviz, fındık ve badem, zengin mineral ve vitamin içerikleri sebebiyle önemlidir, her gün 2 tam ceviz, 10 fındık, 10 badem yenilebilir.
- Aşırı yorgunluk hissedenler günlük 1000 mg C vitamini takviye alabilirler, veya yine her gün demir içeriği yüksek multivitamin (kompleks vitamin) tercih edilebilir. Tablet almak yerine her gün 1 bardak taze sıkılmış portakal ve çilek suyu ile 1 tatlı kaşığı pekmez almak da iyi bir C vitamini ve demir desteğidir.
ÖSYS genel ilkeleri
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı iki aşamalı olacak. (YGS-LYS)
- puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS'ye ek olarak LYS'lerden gerekli olanlara da girmeleri zorunlu.
- Puanlama sistemi değiştirildi. YGS ve LYS puanları 100-300 yerine 100- 500 aralığında hesaplanacak.
140
YGS taban puanları ve sağlayacağı haklar şöyle:
- 140 taban puan ön lisans programları ile kontenjan sınırı olmayan açıköğretim programlarını tercih etme hakkı sağlayacak.
- İkinci aşamaya (LYS) katılmak için gereken baraj puan 180.
- Birinci aşama puanlarıyla da öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı için gereken taban puan yaklaşık (2009-ÖSYS'de SAY-1, SÖZ-1 veya EA-1 puanlarıyla girilen programlar) 180 olacak.
- Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.
YGS soruları
YGS puanları LYS sonucunda oluşacak puanlara yüzde 40 oranında etkili olacak. Testler ve soru sayıları şöyle:
Başvuru sayıları arttı
Bu yıl üniversite için başvuran aday sayısı geçen yıla göre 136 bin arttı. Bu rakamın 96 binini meslek lisesi grubu öğrencileri oluşturuyor. Başkanı , Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmek isteyenlerin sayısının 161 bin arttığını, buna karşılık sınavsız geçişten yararlanmak isteyenlerin sayısının 25 bin azaldığını belirterek, “İkisinin bileşimi olarak 2010'da sınava başvuran toplam aday sayısı geçen yıla göre 136 bin arttı” dedi. Yarımağan, bu yıl YGS'ye 1 milyon 511 bin 980, sadece sınavsız geçişe başvuranların 75 bin 430 olmak üzere toplam başvuruda bulunan aday sayısının 1 milyon 587 bin 410 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Başvuranların cinsiyete göre dağılımlarının yüzde 45 kız, yüzde 55 erkek olduğunu, bu oranda bir değişiklik kaydedilmediğini aktaran Yarımağan, öğrenim durumuna göre yapılan dağılımda bu yıl en büyük artışın son sınıf öğrencilerinde olduğunu belirtti. Yarımağan başvurularla ilgili şu bilgileri verdi:
“Toplam 136 binlik artışın 106 bini son sınıf öğrencileri. Bir yükseköğretim programına kayıtlı olup da başka yere geçmek isteyenlerin başvurularında da artış var. Buna karşılık daha önce mezun olmuş ve bugüne kadar hiçbir yükseköğretim programına yerleşmemiş öğrenci sayısında 42 binlik bir azalma görülüyor. Başvuruların okul türlerine göre dağılımında lise grubundaki okul türlerinde 38 binlik artış var. Buna karşılık yabancı dil ağırlıklı liselerden başvurularda azalma görülüyor. Meslek lisesi grubundan başvuru sayısında 96 binlik artış oldu. Bu artış başvuru sayısındaki artışın içinde meslek liselilerin oranının genel liselere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Endüstri meslek liselerinden 34 bin, kız meslek liselerinden 24 bin, ticaret meslek liselerinden 14 bin, imam hatip meslek liselerinden 11 bin, toplamında 96 bin artış var.”
Turlayarak zaman kazanın
Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1. turda çözerek diğerlerini 2. tura bırakmaya turlama tekniği denir. Sınavlarda turlama tekniğini kullanmak başarı oranınızı önemli derecede yükseltir.
Turlama tekniğini kullanırken zor soruları ikinci tura bırakın. Yani bir soru üzerinde inatla savaşmayın.
Kitapçığın tamamını gözden geçirin. Hiçbir soruda fazla vakit harcamayın. (Zor soru kesinlikle daha fazla puan kazandırmaz.)
Özel işaretler kullanın, örneğin; hiçbir fikrinizin olmadığı sorulara (* *);
cevabından emin olmadığınız veya o an çözemediğiniz sorulara (?);
çözebileceğiniz fakat çok vakit kaybettirecek sorulara (*) gibi işaretler koyabilirsiniz.
SINAVDAN 10 GÜN ÖNCESİ
Örnek Beslenme Programı
SABAH
- 2 dilim ekmek
- 1-2 dilim peynir Domates-salatalık
- 4-5 zeytin
- 1 bardak süt
- Haftada 3 adet yumurta ilave edilebilir
ARA ÖĞÜN
- 10 fındık + 2 kuru kayısı + 1 bardak süt
ÖĞLE
- 3-4 köfte kadar et veya tavuk balık
- Yeşil /çoban salata( roka, semizotu ve ceviz ilaveli)
- 2 dilim ekmek veya 2 ota boy patates veya 1 tabak makarna
- 1 bardak ayran veya cacık
ARA ÖĞÜN
- 1 Tost + 1 bardak ayran veya 2 porsiyon meyve,1 kase yoğurt veya 1 kâse sütlü tatlı
AKŞAM
- 1 kase çorba
- 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil (Haftada 2-3 gün ızgara balık veya ton balığı)
- 1 kâse yoğurt veya cacık veya salata üzerine 2 dilim peynirsalata (roka ,semizotu ve ceviz ilaveli)
- 2 dilim ekmek veya 4-5 kaşık pilav veya makarna
ARA
- 1-2 meyve
- 1 bardak süt
- 10 fındık
- Erkek çocukların kız çocuklara göre enerji gereksinimi daha yüksektir, bu sebeple erkek öğrenciler ekmek, meyve ve köfte miktarını birer porsiyon daha artırabilir.
Milliyet