BIST 9.939
DOLAR 35,39
EURO 36,52
ALTIN 3.019,72
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Sınavlara 'takı' yasağı geliyor!

Sınavlarda, küpe, kolye ve armaya benzeyen kulaklıklarla kopya çekilmesi ÖSYM'yi harekete geçirdi. Artık sınavlarda takıya izin verilmeyecek.

Abone ol

Teknoloji ilerledi, kopya çeteleri yeni yöntemler geliştirdi. Özellikle KPSS başta olmak üzere 6 sınava şaibe bulaştıran 'digital çete', ÖSYM'yi harekete geçirdi.

Arma, küpe, kolye gibi takı şeklindeki mikro kulaklıklar, bluetooth cihazları ve dijital saat görünümlü telefonlarla kopya çeken adaylara karşı yeni önlemler geliyor.

TUTANAKLA TESLİM

Adaylar salona alınmadan önce hassas x-ray cihazlarından geçirilecek. Bu kontrolün ardından sınav salonu başkanları adayları tek tek kontrol ederek, üzerilerindeki küpe, kolye, arma takılar ve dijital saatler tutanak düzenlenerek sınav öncesi adaydan alınacak.

KLASİK SAATE VİZE

Sınavlarda zamanı verimli kullanmak için ihtiyaç duyulan saatlerin ise dijital saat olmaması istenecek ve adaylar bu konuda sınavlardan önce uyarılacak. ÖSYM'nin sınavlara saat alınmaması ve sadece salonlardaki saatlerin kullanılmasının da üzerinde durulduğu, ancak bu konuda henüz bir karara varılamadığı kaydedildi.

İŞTE ÇETE CEPHANELİĞİ

Kopya operasyonunda gözaltına alınan 19 zanlı dün adliyeye sevke edildi. Çete üyeleri ile birlikte ele geçirilen malzemeler de basına gösterildi.

CEVAPLAR BLUETOOHT'LA ADAY

Şebekenin çalışma yöntemi şaşırtacak türden. Buna göre, sınava 'profesyonelleşmiş' adaylar sokuldu.

- Bu adaylardan alınan cevaplar, dağıtılan küpe tipi bluetooh kulaklıkları ile anlaşılan adaya iletildi.

Şüphelilerle birlikte 1 adet Glock, çeşitli mermiler, kulağa takılabilir elektronik cihazlar, kısa kollu ve üzerine bluetooth kulaklık monte edilmiş tişört, 1 adet kolye şeklinde cep telefonu, flash bellekler, cep telefonları kulaklıkları, 3 adet kulak içine yerleştirildiği düşünülen ses algılama aparatı, ele geçirildi. 19 şüpheli, TCK'nın 220. Maddesi kapsamında kanunun  suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurup ve yönetmek, resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet ile suçlanıyor.

KOPYA İÇİN NELER YAPILMIŞ NELER! ÖSYM'NİN KARŞISINDA EV BİLE KİRALANMIŞ...
AYRINTILAR DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

KPSS’yi iptal eden olan kopya skandalı sonrası yürütülen soruşturmada 17 güvenlik açığı tespit edildi. Zanlılar ÖSYM binasının karşısında ev bile kiralamış.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başta olmak üzere birçok sınavda kopya çektiği belirlenen çete çökertildi. Star gazetesinin haberine göre, 12 ilde yapılan operasyonlarda yakalanan 58 kişiden 19’u dün adliyeye sevk edildi. Savcılık, Devlet Denetleme Kurulu ve YÖK Denetleme Kurulu tarafından 3 koldan yürütülen soruşturmada ÖSYM’de 17 farklı güvenlik açığı tespit edildi. İşte 11-12 Temmuz’da kopya skandalı patlayan KPSS başta olmak üzere sınavlarda kullanıldığı tespit edilen yöntemler:

SINAV BİLGİLERİ KURUMDA DEĞİŞTİRİLDİ

• ÖSYM’de bazı yöneticiler bilgisayar ortamında bazı adayların sınav bilgilerini değiştirdi.

• Sınavda bazı adaylar salondan erken çıkarak soruları kalem kamera ve kameralı saatlerle dışarı çıkardı. Dışarıda özel bir ekip tarafından sorular hızla çözülerek, içerideki adaylara kol saati, küpe ya da kolye görünümlü cep telefonu aracılığıyla sesli veya SMS olarak servis edildi.

• Bazı ÖSYM çalışanları soru kitapçıklarının son halini para ile sattı.

KOMŞUDAN 24 SAAT TAKİP

• ÖSYM’nin tam karşısında yer alan Bilkent-2 sitesinde ev kiralanarak 24 saat dinleme yoluyla sorular edinildi ve adaylara satıldı.

• Soru kitapçıklarını basan Meteksan Yayınevi çalışanları da soruları sattı.

• Bir gün önce il sınav yöneticiliklerine gönderilen kitapçıklar, sınavda görev alan öğretim

görevlisi ve güvenlik görevlileri

tarafından sızdırıldı.

• Hackerlar tarafından bilgisayar sistemi kopyalandı.

SORULARI HAZIRLAYIP EVE GÖTÜRDÜLER

• Soruları hazırlayan öğretim görevlileri  soruları evlerine götürdüler.

• Doğu ve Güneydoğu illerinde sınavın ilk dakikalarında tuvalet izni verilen adaylar, mikro kameralara kaydettikleri soru kitapçığı görüntülerini dışarı çıkardı. 

• Joker adı verilen çete elemanları para karşılığı başarısız adayların yerlerine sınava girdi

• ÖSYM binasına böcek denilen dinleme cihazları sokularak, hazırlık aşamasında telekulak yoluyla sorular çalındı.