BIST 9.961
DOLAR 35,34
EURO 36,32
ALTIN 3.019,39
HABER /  GÜNCEL

Sınavda zamanınızı iyi ayarlayın

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehber Öğretmeni Cihan Yeşilyurt, sınavda başarı için zamanı denetim altına almanın önemini vurguladı. Yeşilyurt'tun tavsiyeleri şöyle:

Abone ol

Yeşilyurt, "Çalışmalarınız bildiklerinizi tekrar etmekten çok, eksiklerinizi tamamlamaya yönelik olmalı" diyor.

Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Koordinatör Rehber Öğretmeni Cihan Yeşilyurt , 19 Haziran'da yapılacak ÖSS için adayları uyardı: ''Başarılı olmanın en büyük koşullarından biri hedef belirlemektir. Amaçlarınızı net olarak belirleyin ve önem sırasına koyun. Gücünüzü, sizin için en önemli olan amacınıza harcayın.''

Yeşilyurt, en çok sorulan soruları şöyle yanıtladı:

-Üniversiteyi kazanmam için ne kadar çalışmalıyım, günde kaç soru çözmeliyim?

YEŞİLYURT - ÖSS'de öğrencilere dört bölümde temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini ölçen sorular soruluyor. Öğrencilerin müfredatı iyi öğrenmeleri sınavda başarı için esas. Çözülen soru sayısından daha önemlisi, konuları iyi kavramış olmak. Çok soru çözmek yerine konuyu kavramaya dönük farklı soru tipleri görmek önemli. Öğrenci konu bilgilerini tamamladıktan sonra geçmiş yılların ÖSS sorularını mutlaka çözmeli. Ayrıca öğrencilerin bilgi birikimleri birbirinden farklı olduğu için standart soru sayısı vermek doğru değil.

ZİHİN DİNLENDİRİLMELİ

- Sınavlarda çok fazla dikkatsizlik hatası yapıyorum. Ne yapmalıyım?

YEŞİLYURT - Sınav 180 dakikadır ve 180 dakika boyunca öğrencinin dikkatinin dağılmaması mümkün değil. Dikkatlerinin dağıldığı anları fark etmeleri önemli. Soruyu iki kez okumaya, çevreleriyle ilgilenmeye ya da başka şeyler düşünmeye başladıklarında bu dikkatleri dağılmış demektir. Bu anlarda soru çözmek yerine kısa aralar (bir dakikayı geçmeyen) vererek zihin dinlendirilmeli. Sınavda süre ile hız arasında doğru bir denge kuramamak da dikkati dağıtan etkenlerden biri. Öğrenciler sınavdan önce sınav stratejilerini oluşturmuş olmalılar.

- Sınavlarda zamanı nasıl yetiştirebilirim?

YEŞİLYURT - Zamanlama açısından da sınav stratejisi oluşturmak önemli. Adaylar, her bölüme ne kadar zaman ayıracaklarını önceden belirlemeliler. Sınava, bilgilerine en çok güvendikleri bölümden başlamalı ve zorlandıkları sorular üzerinde fazla durmamalılar. Sınavdaki soruların yüzde 30'u zor ve çok zor düzeydedi. Bu nedenle turlama yöntemini kullanmalı, 1. turda yapabildikleri soruları zaman yitirmeden tamamlamalılar.

EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL

- Sayısal öğrencisiyim, EA'dan hangi bölümleri tercih edersem puanım düşmez?

YEŞİLYURT - Ekonometri, ekonomi, ekonomi ve finans, ekonomi-yönetim bilimleri programı, felsefe, felsefe grubu öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, iktisat, işletme, işletme-ekonomi, işletme enformatiği, küresel ve uluslararası ilişkiler, okul öncesi öğretmenliği, peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım, sağlık kurumları işletmeciliği, sınıf öğretmenliği, üstün zekâlılar öğretmenliği.

- Konsantre olup çalışamıyorum. Motivasyonumu nasıl arttırabilirim?

YEŞİLYURT - Bir öğrencinin sürekli çalışma isteğiyle dolu ve yüksek motivasyonlu olması ender bir durum. Ders çalışma etkinliği daha çok koşullanmayla ilgili. Bu koşullanmayı sağlayabilmek için çalışma ortamının, çalışma zamanının ve çalışma amacının sabitlenmesi önemli. Çalışmanın verimli olabilmesi için çalışma ortamının öğrenmeyi kolaylaştırıcı şekilde düzenlenmesi gerekir. Öğrenciyi başarıya ulaştıracak ilkelerden biri de zamanı iyi kullanmak ve değerlendirmek. Zamanı denetim altına almalı ve sizi hedefinize yaklaştıracak bir çalışma programı ile hazırlanmalısınız. Çalışmalarınız bildiklerinizi tekrar etmekten çok eksiklerinizi tamamlamaya yönelik olmalı.

- İkinci öğretim nedir? Normal öğretimden farkı var mıdır?

YEŞİLYURT - Bazı yükseköğretim kurumlarında normal - örgün - önlisans ve lisans programlarının bir kısmının eşdeğeri programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerde) yürütülmektedir.

Bu öğretim şekline ikinci öğretim denir. İkinci öğretim programına kabul edilen öğrenciler, normal öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler.

FEN BİLİMLERİ MERKEZİ DERSHANESİ'NCE HAZIRLANMIŞTIR

Kaynak: