BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Sınava girecek öğrencilere altın nasihatler

Psikolog Nagihan Akarsu, yaklaşan SBS’ye girecek öğrencilere ve ailelerine uyarılarda bulundu. <br/>Medical Park Ordu Hastanesi Psikologu Na...

Abone ol

Psikolog Nagihan Akarsu, yaklaşan SBS’ye girecek öğrencilere ve ailelerine uyarılarda bulundu.
Medical Park Ordu Hastanesi Psikologu Nagihan Akarsu, “Sınava günler kala öğrencilerdeki sınav kaygısı artmaya başladı” diyerek, bu kaygının mide bulantıları, soğuk terleme, titreme şeklinde fizyolojik ya da"başaramayacağım, aileme ne derim, kazanamazsam mahvolurum" gibi zihinsel çarpıtmalara neden olabileceğini söyledi.
Akarsu, “Başlangıçtan bu yana düzenli ve kontrollü çalışan öğrencilerin de hem kendisinden beklentisi arttığı hem de çevresinin öğrenciden beklentisi arttığı için kaygı kaçınılmaz olur. Bu son dönemlerde öğrencilerin uykularına ve beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. 5 saatten az uyku dikkat dağılımında ve öğrenmenin hatırlanmasında engelleyici olur, 1,5 saatlik gündüz uykusu ise öğrenmede oldukça etkili olur" diye konuştu.

“SINAV SADECE BİLGİYİ ÖLÇER, KİŞİLİĞİ DEĞİL”
Çok gergin hissettikleri günlerde, öğrencilerin nefes ve gevşeme egzersizi yaparak kendilerini rahatlatmaları gerektiğine vurgu yapan Psikolog Nagihan Akarsu, “Sınav sırasında beklenmedik bir panik karşısında da kendine izin vererek nefes egzersizi yapmalı ve kendine bu sınavın sadece bilgileri aktarmak için bir araç olduğu, amaç olmadığını hatırlatmalıdır. Sınav sadece bilgiyi ölçer, kişiliği değil. Düzenli program her ne kadar zor gibi gözükse de bu kişiye özgü olduğunda ve tüm şartlar dikkate alınarak hazırlandığında, hiç düzenli çalışmayan öğrencilerin bile 1, 5 aylık sürecin sonunda adapte olmaktadır. Çok çalışmak değil, etkin ve verimli çalışmak, bilgi eksiklerinin nasıl gidereceğini bilmek, zaman kullanımını bilmek önemlidir” diye konuştu.
Akarsu, sınavın yaklaştığı son haftalarında bazı ailelerin çocuklarını motive etmek düşüncesi ile yapmacık davranışlara girebildiklerinin altını çizerek, “Yapmacık övgüler o zamana kadar alışkın olmayan öğrenci için sınavın yaklaştığını hissettirebilir, ‘Durumum çok mu kötü de bana moral vermeye çalışıyorlar’ diye düşünebilir.”şeklinde konuştu.
(İHA)