BIST 9.025
DOLAR 34,29
EURO 37,50
ALTIN 2.911,36

Sınav stresini azaltma yolları

Sınav stresini azaltma yolları

İster üniversite sınavı olsun ister KPSS ya da diğerleri... Sınav anı yaşadığınız stresi azaltmanız mümkün

Sınav stresini azaltma yolları

Sınav öncesi yapılacak nefes alma, dikkat, uyku ve göz egzersizleri ile sınav öncesi heyecanı bir nebze de olsa azaltmak mümkün...

Sınav stresini azaltma yolları

Sınav öncesi ve sınav sırasında yaşanan heyecanı yenmek için uzmanlar çeşitli egzersizler yapılmasını öneriyorlar. Nefes alma, uyku ve göz egzersizleri ile heyecanınızı bir nebze de olsun kontrol altına almanız mümkün.

Sınav stresini azaltma yolları

NEFES ALMA EGZERSİZİ

İyi bir nefes alma egzersizi, iyi bir nefes almakla baslar. Oturduğumuz koltuk ya da sandalyede arkamıza yaslanarak oturmalıyız. Sağ elimizi göbeğimizin üstüne, sol elimizi göğsümüzün üstüne koymalı ve gerekirse gözlerimizi kapatmalıyız. Zihin, nefes alıp vermeye odaklanmalı, nefesi burnumuzdan alıp ağzımızdan vermeliyiz. Bunun için de hayali olarak ciğerimizi ikiye bölmeli ve ciğerlerimizdeki havayı tamamen boşaltmalıyız. İçimizden "biiir" diyerek ciğerimizin yarısını, sonra "ikiii" diyerek tamamını doldurulmalıyız. Ellerinizin yukarıya doğru hareket ettiğini göreceksiniz.

Sınav stresini azaltma yolları

Bu arada dört beş saniye kadar içerde nefes tutulmalıdır. Burnumuzdan aldığımız nefesi bu sefer, ağızdan vermeliyiz. Yine içerdeki nefesi kibar bir şekilde "biiir" diyerek yarısını, "ikiii" diyerek geri kalan kısmını boşaltmalıyız. Ellerinizin aşağıya doğru indiğini göreceksiniz. Yeni bir nefes alma egzersizine başlamadan önce dört beş kez normal nefes alınmalıdır.