BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,06
ALTIN 2.444,38
HABER /  GÜNCEL

Sınav stresi öğrenciyi hasta ediyor

Uzmanlar uyarıyor: Sınav dönemlerinde yaşanılan yoğun stresin öğrencilerde birçok hastalığı tetikliyor..

Abone ol

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, sınav dönemlerinde yaşanan aşırı stresin, gençlerde hipertansiyon, kalp ritm bozuklukları ve çarpıntıyla birlikte kalp hastalıklarına yol açabildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulla birlikte başlayan sınav stresinin birçok hastalığa neden olabildiğini belirtti.

Özellikle liseye hazırlık sınavlarının hormonal olgunlaşmanın başladığı ve henüz dengelerin tam olarak kurulamadığı döneme rastladığını ifade eden Yorulmaz, böylece sınav stresiyle bu dönemin sıkıntılarının üst üste geldiğini kaydetti.

STRESLE GELEN HASTALIKLAR

Prof. Dr. Yorulmaz, sınav dönemlerinde yaşanan aşırı stresin çocuklarda şeker hastalığına yakalanmayı artırdığını ve aşırı stresin de diyabetli çocuklarda kan şekerini yükselttiğini söyledi.

Sınav stresinin, jinekolojik sorunlara da yol açabildiğini ifade eden Yorulmaz, en sık karşılaşılan sorunun ise adet gecikmesi, adet dışı kanamalar, adetlerin uzaması gibi düzensizlikler olduğunu bildirdi.

Stres nedeniyle böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasının gençlerde hipertansiyon, kalp ritm bozuklukları ve çarpıntıyla birlikte kalp hastalıklarına yol açabildiğini anlatan Yorulmaz, ''Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) hazırlanan gençlerde sigara kullanımı ve tüm bu sorunların daha da ciddi biçimde yaşanmasına neden olur. Gece uyanık kalmak için yoğun kahve tüketimi kalp ritmini yükseltir. Sigara ile birlikte kahve, kalp ve tansiyon sorunlarını ağırlaştırır'' dedi.

Sınav stresinin yol açtığı bir başka sorun ise ciltte döküntüler, sivilceler, kaşıntılar ve saç dökülmesi de olabildiğini belirten Yorulmaz, aşırı stresin bağışıklık sistemini bozarak bulaşıcı hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığını kaydetti.