BIST 9.635
DOLAR 34,63
EURO 36,62
ALTIN 2.945,58
HABER /  GÜNCEL

Sınav stresi kalp hastası yapıyor

Sınavlara hazırlanan öğrenciler sınav stresi sebebiyle hastalanıyor. Bunun önüne geçmek için bilinçlenmek şart.

Abone ol

Hizmet Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hamulu, çocuklara yaşatılan sınav kaygısının, 15-20'li yaşlarda kronik strese, 50'li yaşlarda ise kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Hamulu yaptığı yazılı açıklamada, özellikle geri kalmış ülkelerde çocukların 3-5 yaşından itibaren sınav kaygısıyla tanıştığını, hayatları boyunca farklı sınavlara girmek zorunda kalan çocukların sürekli bir ölçüme tabi tutulduğunu, özellikle üniversite giriş sınavının kalp hastası olma riskini artırdığını vurguladı.

Hamulu, "Çocuklara yaşatılan sınav kaygısı 15-20'li yaşlarda kronik strese, 50'li yaşlarda ise kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

Çocukların ilkokuldan itibaren sınavlara hazırlandığını, okulla birlikte dershaneye gitmek zorunda kaldığını hatırlatan Ahmet Hamulu, şunları kaydetti:

"Çocuk yaşlarda başlayan kronik stres giderek artıyor ve çocuk her yıl daha fazla kalp hastalıklarına yaklaşıyor. Bir insana 20 yıl boyunca stres yaşatılıyorsa, bu kişinin kronik stresten kalp hastası olmaması mümkün değil.

Yaşamı rakamlarla ifade etmek ve bir sınavla çocukları başarılı ve başarısız olarak değerlendirmek, çocukların gelecekteki sağlığı açısından son derece zararlı. "

Prof. Dr. Hamulu, özellikle erken evrelerdeki sınavların kaldırılması gerektiğini belirterek, "Çocuklar hem aile hem de okul ortamında bilinçlendirilmeli, sınav kaygısı ve stresinden mümkün olduğunca uzak tutulmalı.

Sınav sonrası sınıflamalarda rencide edilmemeli. Çocuklara üniversitenin ve meslek hayatının önemiyle birlikte, sağlığın değeri çok iyi anlatılmalı.

Sınavların çocukların hayatının tümünü kaplaması engellenmeli" dedi.