BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,49
ALTIN 3.037,29
HABER /  GÜNCEL

Sınav için son taktikler

Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) bir aydan az zaman kala uzmanlardan öğrencilere tavsiyele. Eksik konulardan sadece başarabileceğinize inandıklarınızı tamamlayın

Abone ol

19 Haziran'da yapılacak sınavda 1 milyon 730 bin 980 öğrenci yarışacak.

Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) bir aydan az zaman kala uzmanlardan öğrencilere tavsiyeler: Sınavı abartmayın, eksik konulardan sadece başarabileceğinize inandıklarınızı tamamlayın

Bu yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrencinin gireceği Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) bir aydan az zaman kaldı. Zaman azaldıkça öğrencilerin kaygıları daha da artıyor. Gençlerin kafasındaki en büyük soru 'Kalan zamanı nasıl değerlendirmeliyim ve psikolojimi nasıl hazrılamalıyım?' Uzmanlara göre zaten hayatımız sınav. Bu yüzden kaygının iyice artmaması için ÖSS'yi abartmamak gerekiyor.

Pskiyatr Prof. Dr. Özcan Köknel sınava girecek aşamaya gelmenin ÖSS'ye hazır olunduğu anlamına geldiğini vurgularken, MEF Dershaneleri Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya ise sınava kadar öğrencilerin başarılı oldukları konularla ilgili test çözerek soru kaçırmayacak duruma gelmelerinin ve bitiremedikleri konulardan sadece başarabileceklerine çalışmalarının yararlı olacağı tavsiyesinde bulunuyor.

Sınava giren 1 milyon 730 bin 850 adaydan, 1 milyon 327 bin 980'i bu yıl açıkta kalacak. Sınav sonrasında iki ve dört yıllık üniversitelerin lisans programlarına sadece 402 bin 870 öğrenci yerleşecek. Öğrenciler için artık son hazırlıkları yapma vakti geldi. Psikaytr Prof. Dr. Özcan Köknel ÖSS'ye farklı bir yaklaşımla öğrencilere psikolojilerini hazırlamanın yollarını şöyle anlatıyor:

'Yaşamın kendisi sınav'

"Sınav yaşamın kendisi. Sınav, bir engeli aşmakta, bir sorunu çözmekte insanın kendi gücünü kullanması. Bu, zaten yaşamımızda da var. Yaşamımızın devam etmesi için organizmamızın her an önüne çıkan bir engeli aşması şart. Bunun için sınavı hayatın bir parçası olarak kabul etmek lazım. Hayatımızdaki sınavlardan bir tanesi, büyütmemek lazım. Abarttıkça yarattığı kaygı artıyor. Gençler bugüne kadar zaten sınava girecek aşamaya geldiyse demek ki defalarca tekrar yapıp hazırlandılar. Kendilerinden destek bularak sınava girmeliler."
Kalan zamanı nasıl değerlendirmeli?

MEF Dershaneleri Rehberlik ve Araştırma Birim Müdürü Erdem Kaya gençlere kalan sürede nasıl ders çalışmaları gerektiği konusunda bilgi vererek, öğrencilerin 'Kalan sürede ne yapabilirim ki' demesi yerine 'Bu zamanı nasıl en iyi değerlendirebilirim' diye düşünmesi gerektiğini söylüyor. Kalan süreyi kapsayacak gerçekçi bir plan yapılması gerektiğini anlatan Kaya, çalışırken yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

• ÖSS'de çıkan konuları ders bazında sıralayın.
• Konuları çıkan soru sayılarını dikkate alarak inceleyin. Hangi konularda güçlüsünüz, hangi konularda eksikleriniz var tespit edin.
• Anladığınız, başarılı olduğunuz konuları yazın.
• Eksik konularınız çoksa sadece şu andan itibaren başarabileceğiniz, yetiştirebileceğiniz konuları yazın.
• Bir ayı, hafta hafta gösteren bir takvim çizin.
• Seçtiğiniz konuları takvimdeki haftalara bitirme sürelerini dikkate alarak yerleştirin.
• Böylece her hafta hangi dersten hangi konuları yapacağınızı belirlemiş olursunuz. Ayrıca hangi konuyu ne zaman bitireceğinizi genel olarak belirlemeniz, gerginliğinizi de azaltacaktır.

Kaynak: