Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekli maaşları konusunda haksızlığa uğradığını söyledi. Suçu da 'Ergenekoncu' dediği medyaya attı.
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek gündeme dair tüm soruları cevapladı. "En yüksek Emekli maaşları bizde" açıklamasıyla tepki alan Şimşek, bunun için medyayı suçladı. Savunması da enteresandı;
"Ergenekoncu medya çarpıtıyor".
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNBC-e'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
MALİYE BAKANI EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN NE DEMİŞTİ Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu söylemişti. Bu açıklamada emeklilerin tepkisini çekmişti. (DEVAMINI OKU) |
YÜKSEK DEMEDİM ÇARPITILDI
Mehmet Şimşek'in açıklamalarından satırbaşları;
Emeklilik maaşlarıyla ilgili değerlendirme yapan Şimşek, "Emekli maaşları yüksektir demedim, çarpıtıldı. Emeklilerin büyük kısmı SSK emeklisi. Bunlar çalışırken asgari ücret üzerinden prim ödeyenler. SSK'nın en düşük maaşı 886 lira. Ben prime baz oluşturan maaşa oranla yapılan ödemenin yüksek olduğunu söyledim. Asgari ücret 740 lira, emekli olunca 880 lira alıyor. Memurlar çalışırken bir sürü yan ödeme alıyor. Bunlar vergilendirilmiyor. Emekli olunca maaşı düşmüş gibi oluyor. Bir memur 100 lira alıyorsa, 70 lirası vergi dışı. 30 lirası üzerinden prim ve vergi ödeniyor. Ergenekoncu medya tarafından bu işler çarpıtılıyor. Emekli maaşlarımız yüksek değil, imkanlarımız çerçevesinde daha da yükseltiyoruz" dedi.
KÖPRÜ ÜCRETLERİ ENFLASYON KADAR ARTACAK
Şimşek, köprü-otoyol özelleştirmesi konusunda şunları kaydetti: "Otoyollar paralı olur mu tartışması var. Dünyanın birçok yerinde böyle. Niye özelleştirelim, madem geliri var. Özel sektör hem hizmet kalitesi, hem verimlilik açısından devletten çok daha iyi. Özelleştirmeden maksat sadece gelir değil. Buradan elde edilen 5.7 milyar dolarlık geliri bölünmüş yollara harcayacağız. Yeni yollar yapma imkanımız olacak. Bunlar keyfi fiyat artışı yapabilecek mi? Şartnamede açık. En fazla Türkiye'deki enflasyon kadar artacak. Dini bayramlarda ücretsiz olacak. Faiz ve vergi öncesi kârın 27 katına satmışız. Ucuza satıldı eleştisi yanlış.
10 MİLYAR DOLAR İMZA AŞAMASINDA
Özelleştirmede 2013 yılına temkinli bir rakam koyduk. Şu anda sözleşme aşamasında olan 10 milyar dolarlık tamamlanmış işlem var. 2013'ün ilk aylarında gündeme gelecek birçok özelleştirme var."
İDDAA İÇİN ALINMIŞ KARAR YOK
İddaa'yla ilgili alınmış bir karar olmadığını ifade eden Şimşek, çalışmaların sürdüğünü henüz resmen sürecin başlamadığını ifade etti.
TELEKOM'DA PAYI YÜZDE 25'E DÜŞÜREBİLİRİZ
Şimşek, Türk Telekom'daki kamu payını başlangıçta yüzde 25'e kadar indirebileceklerini belirtti. Maliye Bakanı, Türk Telekom'da yönetim hakkının kalkması durumunda payı sıfıra kadar düşürebileceklerini söyledi.
CİDDİ OLMAYAN İHALEYE KATILMASIN
Elektrik dağıtım bölgelerindeki devirlerde yaşanan gecikmeye ilişkin olarak 'Özelleştirme ciddi iş, ciddi olmayan bu işe kalkışmamalı' diyen Şimşek, "İşletme hakkının devri elektrikte 2036 yılına kadar. 2010 yılında devretseniz nerede üç yıllık fark söz konusu" şeklinde konuştu.
YÜZDE 4 BÜYÜME MAKUL
Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Maliye olarak gereken desteği verdik ancak ekonomide kamu payı düşük. Gelecek sene için yüzde 4'lük büyüme makul bir varsayım. Merkez Bankası yüzde 5.3'ün enflasyonda olası olduğunu düşünüyor. O civarlarda bir rakam olası görülüyor. "
SİGARAYA ZAM YOLDA
"2013'te vergi artışları olacak mı" sorusunu yanıtlayan Şimşek şöyle konuştu: "2013 yılında ne gelir, ne kurum, ne de KDV oranlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. Genel vergi oranlarında bir değişiklik öngörmüyoruz. Bazı maktu vergiler var, mesela harçlar... Sigara paketi başına belli bir maktu vergi var. En az enflasyon kadar maktu vergileri artırmayı prensip olarak öngörüyoruz. Bunun üzerinde Bakanlar Kurulu'nun yetkisi var. Maktu vergiler yeniden değerlemeye paralel olarak artırılacak." Şimşek, tütün ürünlerinin vergilendirilmesinin Avrupa'ya paralel hale geleceğini kaydetti.
Şimşek, özel iletişim vergisini kademe kademe azaltmak istediklerini ancak şu anda bir çalışma olmadığını ifade etti.
ZENGİNDEN DAHA ÇOK VERGİ ALACAĞIZ
"Zenginden daha fazla vergi alacağız" diyen Şimşek, "Yüksek gelir elde edenden daha çok, az gelir elde edenden daha az vergi alacağız. Yeni gelir vergisi reformunda rant geliri vergilendirilecek" şeklinde konuştu.
SENEYE DE MİLLİ PİYANGO SATILIYOR
Milli Piyango özelleştirmesi için de konuşan Şimşek, "Gelecek yılın ilk yarısında Milli Piyango için lisans devri ihalesine çıkmak istiyoruz" dedi. Şimşek İddaa için alınmış herhangi bir karar olmadığını sadece ön çalışmaların yapıldığını belirtti.
Son dönemde yeniden hisse satışıyla gündeme gelen Türk Telekom için de konuşan Şimşek, “Türk Telekom'da yüzde 25'e kadar yönetim hakkımızda değişiklik olmuyor; başlangıçta yüzde 25'e kadar düşürebiliriz” dedi.