BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.969,52
HABER /  GÜNCEL

Şimşek'ten akaryakıtta vergi itirafı

Bakan Şimşek, vergiler konusundaki eleştirilere karşı çıktı!

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergiler konusundaki eleştirilere karşı çıktı, Türkiye'de bazı kalemlerde bir çok OECD ülkelerine göre çok daha düşük vergilerin bulunduğunu söyledi.  Akaryakıtta Avrupa ülkelerinin üstünde bir vergi bulunduğunu da kabul eden Şimşek, vergileri petrol ürünlerindeki fiyat artışlarına bağladı.

Bakan Şimşek, Adana'da düzenlenen ''Vergi rekortmenleri, başarılı ihracatçılar ve yüksek tescil yaptıranlar'' ödül töreninin açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin ekmeğini taştan çıkartmaya çalışan bir ülke olduğunu belirterek, yıllık 40 ile 50 milyar dolar enerji ithalatı olmasa, cari açık sorunu da yaşamayacağını bildirdi.

Şimşek, ''Son 9 yılda enerji ithalatını çıkartın bir ya da iki yıl hariç her yıl Türkiye'nin cari fazlası vardır. Enerji ithalatının neden olduğu cari açık sadece son 9 yılda yaşanmış da değildir'' dedi.

HİSARCIKLIOĞLU'NUN SÖZLERİNE KARŞI ÇIKTI

Bakan Şimşek, kendisinden önce söz alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, Türkiye'de kayıtdışılığın nedenlerinden birinin yüksek vergiler olduğu yönündeki görüşlerini hatırlatarak, buna katılmadığını vurguladı.

AK Parti hükümeti döneminde bütün vergilerin indirildiğini belirten Şimşek, ''Bir tek yükselen vergiyi gösterin yarın gerekli değişikliği yapalım. Daha önce, şirketlerin karları üzerinden alınan vergi, yani kurumlar vergisi yüzde 33'tü, yüzde 20'ye düşürdük. Fakat, şu da var, diyelim ki girişimci Adana'ya yatırım yaptı vergisi yüzde 8'dir. Adana'ya değil, Şanlıurfa'ya yatırım yaptı vergisi yüzde 2'dir. İstanbul'da yüzde 10, minimum yüzde 2'dir'' diye konuştu.

"OECD'DEKİ VERGİ YÜKLERİNE BAKILSIN"

Şimşek, OECD ülkeleri arasındaki vergi yükünün dikkatli incelenmesi önerisinde bulunarak şöyle dedi:

''Asgari ücretliyi de vergi dışı bıraktık. Eşi çalışmayan, 4 çocuklu bir asgari ücretlinin vergisi sıfırlandı. İki çocuklu, eşi çalışmayan asgari ücretli yüzde 2 ödüyor. Daha önce yüzde 11'ler civarında vergi veren bekar asgari ücretli yüzde 5 civarında gelir vergisi veriyor. Biz asgari geçim indirimi müessesini getirdik..

Türkiye'de en yüksek KDV oranı yüzde 18'dir. Ama eğitimde, sağlıkta birçok gıda ürününde, turizmde lüks restoranlar hariç KDV oranı yüzde 8'dir. Gıdanın temel ürünlerinde ise bu oran yüzde 1'dir. Avrupa Birliği'nde 27 ülke var, sadece 3 ülkenin KDV oranı yüzde 18'in altındadır. Ama efektif KDV oranı, yani ortalamaya vurunca Türkiye en düşüklerindendir.''

Şimşek, bu kadar düşük vergi oralarına rağmen nasıl oluyor da halen Türkiye'de vergilerin yüksek olduğundan söz edilebildiğine de dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Türkiye'de 3 ya da 4 üründe vergiler yüksek, bunu kabul ediyoruz. Bunların başında akaryakıt ürünleri gelmektedir. Akaryakıttaki vergi yükü Avrupa'nın en yüksekleri arasındadır. Ancak, dünya petrol fiyatlarını biz belirlemiyoruz. 2002'de petrol fiyatları 25 dolardı, bugün 105 dolar. Biz bunu peşin dolarla ithal ediyoruz.

İkinci bir yüksek oran telekomünikasyonda. 1999'da deprem olmuş özel iletişim vergisi gelmiş. Peki biz bunu yükseltmiş miyiz hayır, indirmiş miyiz evet. Özel iletişim vergisini yüzde 25'ten yüzde 5'e indirdik.

Diğer bir alan daha var otomotiv sektörü. Otomotivde de vergiler yüksektir. Türkiye'de vergi yüksek dendiği zaman bunları kastediyorsunuz. Bütün dünyada da böyledir. Bizim temel önceliğimiz iş ve aştır. Önce istihdam üzerindeki vergileri indirmemiz lazım. Özetlemek gerekirse, kayıtdışılığın nedeni yüksek vergiler değildir.''

VERGİDE YENİ SAYFA

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanının onayına sunulan, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeye de dikkati çekmek istediğini belirterek, ''Bu düzenleme af değildir. Biz vergide yeni bir sayfa açıyoruz. Ben buna af değil, yeniden yapılandırma diyorum. Çünkü afları adaletsiz olarak görüyorum'' dedi.
Bu düzenleme ile ödenmeyen vergilerde, ana borcun üzerine, enflasyon oranında artış ilave edildiğini belirten Şimşek, ödenmemiş borcu bulunan tüm mükelleflerin bu düzenlemeden faydalanmaları gerektiğini kaydetti.

Şimşek, 1920'lerden, 2003'e kadar 31 mali af için yasal düzenleme yapıldığını anımsatarak, ''Biz bir tavır koyduk 74 milyonun alacağının reel değerinden vazgeçmiyoruz. Benim tavsiyem herkes zamanında ödesin. Bu yapılanma mükelleflerimiz için büyük fırsat'' diye konuştu.