BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.962,83
HABER /  GÜNCEL

Şimşek yatırım için adres gösterdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Baharı yaşanan ülkelerin önemli kaynakları ve genç nüfusları olduğunu belirterek yatırım için önerdi...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Baharı yaşanan ülkelerin önemli kaynakları ve genç nüfusları olduğunu belirterek, "Reform yapılırsa, bu ülkelerin geleceği çok parlak. Bu ülkelere parayı yatıranlar çok kazanacak. Biz de Türkiye olarak bu ülkelere gerekli desteği vereceğiz" dedi.

AA Editör Masası'nın konuğu olan Şimşek, "Arap ülkelerinde ne tür reformlara gerek var, Arap dünyasına yönelik Türkiye olarak nasıl bir politika izlenecek" şeklindeki soru üzerine, Arap Baharı'nın, Arap uyanmasının çok heyecan verici bir gelişme olduğunu söyledi.

"Bu süreç, ümit ediyoruz ki Arap dünyasına, Arap kardeşlerimize hakikaten daha çok refah, daha çok huzur, daha çok barış ve daha çok sosyal adalet olarak yansır" diyen Şimşek, bu uyanışın temelindeki noktaların da bunlar olduğunu söyledi.

HÜKÜMETLER CESUR KARARLAR ALMALI
Bakan Şimşek, sürecin başarılı olmasının ülkelerin desteğinin yanında, iktidara gelen hükümetlerin, politikacıların cesur kararlar almasına ve köklü reformlara bağlı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin de bu ülkelere desteğinin olduğunu ve devam edeceğini belirten Şimşek, "Örneğin Tunus'a destek konusunda gerekli adımları attık. Tunus'a 400-500 milyon dolarlık bir destek söz konusu olacak" dedi.

Bakan Şimşek, Libya'da da Türkiye'nin üstüne düşeni yaptığını ifade ederek, olayın sadece maddi destek olmadığını, olayın diğer boyutunun teknik destek, her alanda işbirliği, deneyimlerin paylaşılması olduğunu söyledi.

'DEMOKRASİ İÇİN REFORM GEREKİYOR'
Bu ülkelerde cesur ekonomik kararlara, ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"Çünkü Arap Baharı'nın başarılı olması, bizler için büyük bir sorumluluk, aynı zamanda büyük bir test. Gerçekten çok önemsediğimiz bir konu. Demokrasi için reform gerekiyor, refah seviyesinin artması için demokrasi gerekiyor. Bu süreç, uzun vadede Türkiye'nin de dünyanın da menfaatine olan bir süreçtir. Çünkü kaynakların ülke insanı için kullanılması, doğru alanlara yönlendirilmesi, kaynakların daha çok eğitime, sağlığa, ülkenin altyapısına, ekonomilerin çeşitlendirilmesine, petrole doğalgaza bağlılığın, daha doğrusu hassasiyetin azaltılmasına kullanılması çok kritik öneme sahip.

Ne türden reformlar gerekiyor? Bir kere Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerin bir kısmı doğal kaynak zengini ülkeler. Mesela Libya. Ama bir kısmı da değil. Bu durumda, kaynak zengini olan ülkeler bu kaynağın çok hızlı bir şekilde ekonominin çeşitlendirilmesine, petrol ve doğalgaz dışındaki sektörlerin gelişmesine, beşeri sermayenin kalitesinin artırılmasına yani insan stoğuna, altyapıya, Ar-Ge'ye harcanması gerekiyor. Bunun rasyonel bir zeminde yapılması gerekiyor ve petrol gelirlerinin bir kısmında tasarruf edilip, gelecek nesillere sadece reformların finansmanına saklanması gerekiyor."

ACİL YATIRIM YAPILMALI
Nispeten doğal kaynak fakiri ülkelerin de önce yatırım ortamını iyileştirmeleri gerektiğini belirten Şimşek, söz konusu ülkelerde adil bir yarışma ortamı sağlanabilmesi öngörülebilir bir ülke haline gelinmesi, yatırım ikliminin hızlı bir şekilde iyileşmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Şimşek, paranın gidecek yer aradığını ifade ederek, sadece devlet fonlarının birikiminin önümüzdeki 3 yıl içerisinde, 1 trilyon dolar artacağını söyledi. Şimşek, şöyle konuştu:

"ABD'ye bakıyorsunuz, İngiltere'ye, Japonya'ya, Avrupa'ya bakıyorsunuz 2 yıla kadar olan faiz neredeyse sıfır. 10 yıllık faiz, getiri yüzde 1,5-2 civarı. Buralara bu enstrümanlara para yatırmak demek, (paramızı buyurun biz size veriyoruz, saklamanız için de biz size ilave ücret de vereceğiz) demek. Bu faizlerle, bu getirilerle Araplarla petrol zengini Arapların paralarını batıda park etmeleri, batıda yatırmaları aslında hakikaten çok anlamlı değil. AB büyük bir borç krizinde, Japonya büyük bir borç batağında. Uzun vadeli büyüme beklentileri zayıf. Geriye bu bölgede bu kaynakların kullanılması gündeme geliyor. Peki bu para nereye gidecek? Tabii ki evini düzene koyan ülkelere gidecek.

BU ÜLKELERİN GELECEĞİ ÇOK PARLAK
Bu ülkelerin, büyük avantajı genç nüfuslarının olması. Reform yapılırsa, bu ülkelerin geleceği çok parlak. Yani hızlı büyüme söz konusu olacak, parayı yatıran da kazanacak, parayı çeken ülke de kazanacak. Türkiye, bu konuda önemli mesafeler katetti. Ben inanıyorum ki Tunus, Ürdün, Mısır diğer ülkeler epey mesafe katetti."